Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romeo (37) knivdrept i London i 2016. Nå er mann pågrepet i Oslo: - Reiste til Afrika på drapsdagen

Engelsk politi har jobbet i nesten to år med drapsmysteriet i bydelen Camden en sein natt i mai 2016. I dag ble en mann varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett.

DREPT: Tobarnsfaren Romeo Nkansah (37) ble drept på åpen gate i London-bydelen Camden i 2016. Nå er en mann pågrepet i Oslo for drapet. Foto: Metropolitan Police
DREPT: Tobarnsfaren Romeo Nkansah (37) ble drept på åpen gate i London-bydelen Camden i 2016. Nå er en mann pågrepet i Oslo for drapet. Foto: Metropolitan Police Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-politiet pågrep torsdag en britisk statsborger som er etterlyst for drap i England.

Politiet gikk til aksjon mot en leilighet på Torshov. Ifølge patruljen på stedet forsøkte mannen i slutten av 20-åra å komme seg ut av vinduet i fjerdeetasje, men gårsdagen blir den siste i frihet på en stund for mannen.

I ettermiddag ble han varetektsfengslet i fire uker, mistenkt og etterlyst for drapet på den nederlandske tobarnsfaren Romeo Nkansah (37).

- Reiste til Afrika

Romeo Nkansah var ute på byen i Camden, et område i nordvestlige London, da han ble knivstukket rett før klokka fire om morgenen 29. mai 2016.

Til tross for at det var mange mennesker i området, i tillegg til mange overvåkingskameraer, har ingen blitt dømt for drapet.

Ifølge politiet reiste mannen som nå er pågrepet i Oslo til Afrika den samme dagen.

- Han har oppholdt seg i Afrika i ett år og reist i Norge. I den perioden har han ikke meldt seg til britisk politi. Det er et klart grunnlag for utlevering her, sier politiadvokat Anders Valen Mørland i Oslo tingrett i dag.

- Var ikke etterlyst

Mannen var ennå ikke etterlyst da han forlot England maidagen i 2016. Det tok tid før britisk politi klarte å identifisere ham og knytte ham til hendelsen.

Han forklarte selv i retten at han har oppholdt seg i Norge i omkring fire måneder. Han sier samtidig han ikke visste at han var etterlyst.

- Jeg ble aldri etterlyst da jeg forlot England. Der jeg ble pågrepet i går er min adresse, og jeg har bodd der hele tida. Jeg har aldri gjemt meg og visste ikke at jeg var etterlyst, sa mannen i retten.

Det var i slutten av januar britisk politi meldte fra til norsk politi om at den etterlyste mannen kunne oppholde seg i Norge. Politiet etterforsket, før de fant en adresse og pågrep ham i går.

Knivstukket i 2016

37-åringen Romeo Nkansah døde etter han ble påført ett knivstikk. Han kollapset utenfor en Burger King-restaurant i Camden.

Nkansah skal ha blitt knivstukket minutter etter at han skal ha forsøkt å prate med noen kvinner. Ifølge politiet skal en krangel ha brutt ut mellom Nkansah og en gruppe menn som kvinnene kjente, skriver britiske Metro.

Nkansah ble knivstukket rett før klokka fire om morgenen. Han ble fraktet til sykehus, men døde av skadene.

Seks menn arrestert tidligere
I løpet av ett år har seks menn blitt arrestert i forbindelse med drapet. Fire menn i alderen 19 til 23 ble ble mistenkt og arrestert for drapet, men alle ble løslatt. I juli 2016 ble to menn i begynnelsen av 20-åra arrestert, mistenkt for medvirkning. Begge ble løslatt mot kausjon, i påvente av ytterligere henvendelser, skrev Camden New Journal i 2017.

Oslo tingrett la vekt på at mannen som nå er pågrepet har vært internasjonalt etterlyst og at han ifølge politiet forlot England samme dag som drapet angivelig fant sted.

Begjærte seg løslatt

Retten mener også det foreligger unndragelsesfare for utlevering. De peker på at han er mistenkt for en alvorlig handling og er begjært utlevert av britiske myndigheter.

Mannen begjærte seg løslatt i ettermiddagens fengslingsmøte.

- Han har sagt han er villig til å samarbeide om tilbakeføring og at han er villig til å innlevere passet sitt. Han har også forklart at han har et sted å bo - og politiet er kjent med denne adressen, sier advokat Stine Lundevall i Advokatfirmaet BAX, som representerte mannen.

Hun ønsker ikke å kommentere andre momenter av saken.

Ikke avhørt

Mannen er ikke avhørt av norsk politi, noe han trolig heller ikke vil bli all den tid han er begjært utlevert av britiske myndigheter.

- Vi forholder oss til at han er etterlyst, og er nødt til å stole på informasjonen vi har fått fra britiske myndigheter, sier Mørland - som også understreker at den pågrepne har status som mistenkt i Storbritannia.

Han sier videre at det er ukjent hvor lang tid en utlevering vil ta, og at det er britiske myndigheter som har ansvar for utleveringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!