Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romeo og Julie på Oslo øst

Her er den norske kinovårens skeiveste kjærestepar. Andrine Sæther og Robert Skjærstad spiller renseridamen Line og postbudet Roy i Pål Sletaunes film «Budbringeren» som har premiere 21.februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Budbringeren» er en svart og urban, møkkete og humoristisk poetisk komedie, som fort kan bli vårens norske kinoslager.

Og Roy og Line er Grønlandsleirets svar på Romeo og Julie.

Poetisk

- Det er en veldig poetisk film. Vi har aldri brukt det ordet i forbindelse med produksjonen. Det var mest snakk om dårlig diksjon. «Bruk mindre diksjon» var gjennomgangstonen. Men summen av det som skjedde er poetisk, sier Sæther og Skjærstad.

I det skrå morgenlyset på trendy Cafe Pascal i Tollbugata, der vi gjør vårt intervju, er det ikke mye østkantpoesi å spore. Men urbant er det.

- Det er blitt sånn underveis. Det var mye som forandret seg. Roy postbud ble mye råere enn han var i manus. Det ble sånn etter hvert som vi gikk inn i karakterene.

Defekt

- Er dette en historie om «defekte» mennesker?

- Ja, kanskje de er defekte. Det er i hvert fall to ensomme sjeler som flakser rundt i tåkeheimen. Praten går ikke akkurat lett. Det er ikke slik at de kan alle de sosiale kodene.

Roy er postbudkikkeren som stjeler brev og låser seg inn i fremmede leiligheter for å spionere på folk.

- Jeg øvde i lang tid under prøvetiden på å spionere på Andrine. Fulgte henne på avstand gjennom byen. Skoa jeg bruker i filmen gikk jeg med i et halvår i forkant for å slite dem til.

Døv

Renseridamen Line er døvhørt og går med høreapparat.

- Jeg går med bomull i ørene for å kjenne hvordan det er ikke å høre hva folk sier. Det skaper en avstand og en fjernhet som hjelper meg i spillet, sier Sæther.

Nationaltheater-ansatte Andrine Sæther kommer i Anne Holt-filmen «Blind gudinne» som hovedrolleinnehaver Kjersti Elviks kjæreste, og spiller for tiden Camilla Collett i en nordisk TV-produksjon om Collett, Welhaven og Wergeland.

Skjærstad er frilans-skuespiller, for tiden i frigruppa «Grusomhetens Teater».

- Det er ganske annerledes enn postbud-jobben på Oslo øst. Mye skrik og hopp og fall. Stort spill.

Solnedgangen

«Budbringeren», som har norsk premiere 21.februar, er ikke bare svart og poetisk. Veteranene Bjørn Sundquist og Karl Sundby hopper mot slutten inn i to biroller som setter en burlesk humorrakett i rompa på en film som ellers har en behersket, lavmælt tone, skjønt den i perioder også er dramatisk - og nesten voldelig.

Og uten å røpe altfor mye ligger det nok i sakens natur at søt musikk oppstår i hjertene på Roy og Line. Skjønt søt er selvfølgelig ikke ordet her.

Sammen går de inn i, om ikke solnedgangen, så i hvert fall trafikkmaskinen.

I VIRKELIGHETEN: Robert og Andrine på cafe i Tollbugata. Foto: TOM MARTINSEN