Romerike-rektor tiltalt for seksuell omgang med elev under 14 år

Mannen er også tiltalt for grove seksuelle overgrep mot fire andre elever. Han nekter straffskyld.

FORSVARER:  Simon Stende forsvarer den tiltalte Romerike-læreren. Han forteller til Dagbladet at mannen nekter straffskyld. - Han tar dette meget, meget tungt, sier Stende.
Foto: Sara Johannessen / Scanpix
FORSVARER: Simon Stende forsvarer den tiltalte Romerike-læreren. Han forteller til Dagbladet at mannen nekter straffskyld. - Han tar dette meget, meget tungt, sier Stende. Foto: Sara Johannessen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den mannlige Romerike-læreren i 40-åra må møte i retten i april neste år.

Han var lærer da han ifølge tiltalen forgrep seg på sine elever i perioden 2001 til 2006. Han har etter dette jobbet som rektor ved en annen skole på Romerike.

Læreren ble i desember 2011 først tiltalt for overgrep mot fire elever i perioden 2001 til 2005, men da Romerike politidistrikt fikk inn en ny og alvorlig anmeldelse mot mannen, ble etterforskningen gjenopptatt.

Nå er den nye tiltalen mot mannen klar, og her kommer det fram at påtalemyndighetene mener mannen har utført enda grovere overgrep enn først antatt.

Han er nå tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 195 første ledd: «for å ha hatt seksuell omgang med barn under 14 år». 

Mannen er også tiltalt etter straffelovens paragraf 193, «for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold».

- I skolegarderoben Læreren skal ha utført det grove overgrepet mot eleven både på sitt eget lærerkontor og i en garderobe på skolen han jobbet på, ifølge tiltalen. Dette skal ha skjedd i tidsperioden 2004 - 2006.

Mannen er også tiltalt for grove seksuelle overgrep mot fire andre elever - alle gutter under 16 år.

Ifølge tiltalen har han brutt straffelovens paragraf 200 andre ledd, og «foretatt seksuell handling med barn under 16 år under særdeles skjærpende omstendigheter».

Disse overgrepene skjedde ifølge tiltalen i skolens garderobe, på leirskole, på lærerens kontor, på klassetur, og da læreren satt barnevakt for en av de fornærmede.

Ifølge tiltalen skal læreren blant annet ha åpnet glidelåsen til soveposen til en av de fornærmede under en klassetur, og deretter gjørt seksuelle tilnærmelser.

Beslag av bilder Påtalemyndighetene mener handlingene mannen er tiltalt for må anses som utført under særdeles skjærpende omstendigheter, og «det legges særlig vekt på at det er snakk om misbruk av omsorgsforhold, stilling, avhengighetsforhold eller nært tillitsforhold».

- Dette er svært alvorlige overgrep, sier advokat Dag Svensson til Dagbladet. Han er bistandsadvokat for en av de fornærmede guttene i saken.

Ifølge tiltalen har politiet også beslaglagt mer enn 200 bilder og filmer på mannens datamaskiner, som viser framstillinger av seksuelle overgrep mot barn.

- Politiet har presentert et datafunn. Dette kom overraskende på min klient. Han var ikke kjent med at det forelå et slikt materiale, og har ikke lastet ned slike bilder, sier advokat Simon Stende som er forsvarer for læreren.

Nekter straffskyld Forsvareren forteller videre at læreren hele tiden har nektet for å ha begått handlingene han er tiltalt for.

- Min klient har hele tiden fastholdt sin forklaring, og ikke endret på den underveis. Han har også hele tiden nektet for å ha begått disse handlingene han er anklaget for, sier  Stende til Dagbladet.

Forsvareren forteller at han har snakket med klienten om den nye tiltalen, og gått igjennom den med ham.

- Hvordan reagerte han på tiltalen?

- Det har ligget en siktelse mot ham enn stund, så han har vært kjent med disse anklagene lenge. Derfor kom det ingen nye reaksjoner i forbindelse med den nye tiltalen, sier Stende.

- Tar det tungt - Hvordan har din klient det nå?

- Han har opplevd at livet slik han kjente det er på en måte over, og han har vært tungt deprimert. Han opplever seg mistenkeliggjort fra alle kanter. Han tar dette meget, meget tungt. At etterforskningen hos politiet har vært såpass langvarig har gjort belastninga enda større, sier Stende.

Den tiltalte mannen jobber nå verken som lærer eller rektor. Ifølge forsvarer Stende så læreren det som mest ryddig å avslutte sitt arbeidsforhold i skoleverket og gå over i en annen stilling i en helt annen bransje etter at anmeldelsene mot ham kom inn.

- Han er for tiden sykemeldt fra denne nye stillingen, sier Stende.

Seks dager Læreren er ikke varetektsfengslet.

Straffesaken mot mannen starter i Nedre Romerike tingrett 8. april neste år. Det er satt av seks dager til forhandlingene.

Statsadvokat i saken er Inga Bejer Engh. Hun sier til Dagbladet at hun ikke vil kommentere tiltalen før den er offisielt forkynt, dvs. lest opp for læreren.

STATSADVOKAT: Inga Bejer Engh - kjent som aktor fra rettssaken mot Anders Behring Breivik - bekrefter overfor Dagbladet at hun er statsadvokat i saken mot den mannlige læreren. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
STATSADVOKAT: Inga Bejer Engh - kjent som aktor fra rettssaken mot Anders Behring Breivik - bekrefter overfor Dagbladet at hun er statsadvokat i saken mot den mannlige læreren. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer