Romersk hjelm solgt for 18 millioner

Ble kjøpt av privatperson foran nesa på museum.

Anonym kjøper:  Den sjeldne hjelmen var regnet å gå for 2,7 millioner kroner hos auksjonshuset Christie's. Men en anonym kjøper klinte til med sju ganger beløpet. Foto: Scanpix
Anonym kjøper: Den sjeldne hjelmen var regnet å gå for 2,7 millioner kroner hos auksjonshuset Christie's. Men en anonym kjøper klinte til med sju ganger beløpet. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den sjeldne romerske hjelmen ble i mai i år funnet av en metalldetektorentusiast i byen Crosby Garrett, i Nordvest-England, skriver BBC News.

Hjelmen ble auksjonert bort av auksjonshuset Christie's i London, og var forventet å selge for rundt 300 000 pund, eller 2,7 millioner kroner.

En anonym kjøper ringte der imot inn et bud på 2 millioner pund, eller 18,5 millioner kroner.

Carlisle's Tullie House, et museum lokalt til området, jobbet i lengre tid med å skaffe penger for å kjøpe hjelmen. De fikk inn over 900 000 kroner fra private givere.

Blant annet donerte en lokal forretningsmann 460 000 kroner. Men museets bud på hjelmen ble overgått med god margin.

Men museet har ikke gitt opp håpet om at det sjeldne objektet vil forbli i Nordvest-England.

Hjelmen regnes med å være en av kun tre som har blitt funnet i Storbritannia. Det er antatt at den ville blitt brukt av romerske soldater i forbindelse med sportsarrangementer.

Christie's har beskrevet hjelmen som et «ekstraordinært eksempel på romersk metallarbeid».