ENDELIG FRAMME: Etter en elleve år lang odysse krasjlandet det amerikanske romfartøyet Messenger torsdag på planeten Merkur. Foto: REUTERS/NASA/Handout via Reuters
ENDELIG FRAMME: Etter en elleve år lang odysse krasjlandet det amerikanske romfartøyet Messenger torsdag på planeten Merkur. Foto: REUTERS/NASA/Handout via ReutersVis mer

Romfartøy krasjlandet på Merkur etter elleve års ferd

Ikke bilder fra krasjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en elleve år lang odysse krasjlandet det amerikanske romfartøyet Messenger på planeten Merkur.

I de siste fire årene har det ubemannede romfartøyet sirklet rundt Merkur for å studere planeten som ligger nærmest sola, men da det til slutt ble slutt på drivstoffet, trosset det tyngdekraften fra sola og styrtet ned på Merkurs overflate.

NASA opplyser at de ikke har bilder fra krasjlandingen siden den fant sted på baksiden av Merkur. Men NASA bekrefter likevel at fartøyet ikke lenger er i bane rundt planeten.

På de siste rundene den foretok, kunne Messenger sende tilbake flere detaljer om Merkur, blant annet at det ser ut til at det fins is i dypet av noen av planetens kratre, trass i nærheten til sola.

Messenger ankom Merkur etter en seks år lang reise fra jorda i 2011. I løpet av de fire årene den studerte planeten, kom den med uventede avsløringer om forekomster av kalium, svovel og andre stoffer man trodde ville ha smeltet på grunn av de høye temperaturene.

Gjennomsnittstemperaturen på Merkur er 167 grader celsius, og det kan bli så mye som 430 grader på dagtid.

(NTB)