Verdensrommet: Romsonden som ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida, august 2011 har nå nådd sitt mål. De første vitenskapelige resultatene ventes i august. Video: Nasa Vis mer

Romfartøyet Juno er framme: I bane rundt Jupiter

Har gjennomført siste avgjørende manøver for å komme inn i planetens bane. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den femte august 2011 begynte romfartøyet Juno sin ferd ut i rommet.

NASA har bekreftet at Juno er forbi det kritiske punktet. Fartøyet er offisielt inne i Jupiters bane.

Det melder NASA på sine hjemmesider.

The Guardian skriver at Juno nå har gjennomført sine siste avgjørende manøvre for å tilnærme seg solsystemets største planet.

NASA regner med å få de første vitenskapelige resultatene fra Juno i august.

VELKOMMEN TIL JUPITER: NASA-ansatte jubler da Junos romfartøy lykkes å tre inn i Jupiters bane 4. juli 2016. Forskere klappet også da fartøyet startet sine motorer rundt klokka 05.30 norsk tid. Foto: AFP/Ringo Chiu
VELKOMMEN TIL JUPITER: NASA-ansatte jubler da Junos romfartøy lykkes å tre inn i Jupiters bane 4. juli 2016. Forskere klappet også da fartøyet startet sine motorer rundt klokka 05.30 norsk tid. Foto: AFP/Ringo Chiu Vis mer

- Nå er vi inne i banen til Jupiter, men vi har ennå ikke nådd det kritiske punktet, uttalte en talsmann på romfartsorganisasjonens egne hjemmesider.

Det kritiske punktet dreier seg, ifølge forskeren, om å komme i en bane der det soldrevne fartøyet kan være selvgående.

NASA har tidligere uttalt at målet med reisen er å finne ut mer om planeten som, foruten solen, er det mest dominerende objektet i solsystemet.

Hvis prosjektet lykkes, kommer Juno til å være det første menneskeskapte objektet som går i bane rundt Jupiters poler, skriver det amerikanske instituttet.

Tilbake i 1995 gikk fartøyet Galileo, rundt i Jupiters bane.

Noen av tingene Juno (forhåpentligvis) vil lære oss

I seg selv er Juno en utrolig prestasjon. Det er den første solcelledrevne romskipet som når de ytre planetene, og er et av de raskeste romskipene noensinne.

En av de store spørsmålene forskerne ønsker å få svar på er: Hva er kjernen av Jupiter? Teoriene er flere, startet planeten som en steinete planetkjerne, som deretter samlet gass som i dag utgjør mesteparten av planeten, eller er den dannet fra en ustabil gassky?

Et annet spørsmål forskerne håper å svare på er hvor mye vann som er på planeten og hvordan planeten forbli så stabil. Ved at Juno dykker under skyene, tar romskipet sikte på å kartlegge strukturen og bevegelsene til atmosfæren.

Dagbladet oppdaterer saken.