Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romferja oppløst i lufta

Vrakrestene fra romferja Columbia daler ned fra himmelen over Texas. Ferja ble oppløst i lufta rett før landing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les alt om Columbia!

Romfartsorganisasjonen NASA hadde kontakt med Columbia omtrent et kvarter før romferja skulle lande. Men så mistet NASA kontakten. Ferja var 200 000 fot over jorda og hadde en hastighet på 20.000 km/t da den gikk i oppløsning.

Columbia var ute på sitt 28. oppdrag, og romferja hadde vært ute i 16 dager. Det var syv astronauter ombord: Laurel Clark, Ilan Ramon (fra Israel), Kalpana Chawla, Rick Husband, William McCool, David Brown og Michael Anderson.

Det ble ikke varslet om problemer fra mannskapet på Columbia før ulykken.

Mange amerikanerne frykter at katastrofen kan være et resultat av en terrorhandling, men ingen raketter kan skyte ned en romferje som befinner seg så høyt over bakken som Columbia gjorde da den gikk i oppløsning.

NASA erklærte emergency, og det er sendt ut redningsteam for å lete etter romferja i Dallas. På tv vises bilder av brennende vrakrester som daler ned fra himmelsen i Texas. Vitner sier at de har sett en eksplosjon i lufta, og folk i Texas forteller at husene deres ristet og at de så ild på himmelen rett før ferja skulle lande.

Varslet på Camp David

President George W. Bush ble varslet om ulykken på feriestedet Camp David. Ifølge CNN er han på vei tilbake til Det hvite hus i Washington seinere i kveld. Han kommer trolig til å holde en pressekonferanse i løpet av dagen eller morgendagen.

Det hvite hus skal holde en pressekonferanse om ulykken. NASA ber folk som finner vrakrester om å varsle myndighetene og ikke røre bitene fordi de kan være radioaktive.

I 1986 styrtet romferja Challenger sekunder etter utskytningen i Florida. Et sjokkert tv-publikum var vitne til eksplosjonen. Også den gangen døde syv astronauter.

Les alt om Challenger-ulykken her!

I OPPLØSNING: Romferja Columbia gikk i oppløsning i lufta et kvarter før den skulle lande på Kennedy Space Center i Florida.
DØDE: Rick Husband, Kalpana Chawla, Ilan Ramon, Laurel Clark og tre andre er omkommet.
ROMFERJE: Kalpana Chawla er en av syv personer ombord på romferja Colombia.
DØDSFELLE: NASAs eget bilde av Columbia ved en landing i California i 1981.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media