Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Romferjene spredte vingene for siste gang

«Atlantis» la ut på historisk ferd.

SLUTTEN: Romferja «Atlantis» la ut på sin siste ferd i dag. Dette var siste gang - noensinne - at ei amerikansk romferje skytes opp. Foto: JOHN RAOUX / AP / SCANPIX
SLUTTEN: Romferja «Atlantis» la ut på sin siste ferd i dag. Dette var siste gang - noensinne - at ei amerikansk romferje skytes opp. Foto: JOHN RAOUX / AP / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for dårlig vær og teknisk hikke i siste minutt ble «Atlantis» skutt opp i det som er romferjeprogrammets 135. og aller siste oppdrag. Ingen problemer er så langt meldt.

- Og Fergie, for siste gang: Lykke til, god tur, og ha det litt gøy der oppe, var beskjeden fra NASAs oppskytingsdirektør Mike Leinbach til «Atlantis»' kommandør Chris Ferguson idet han ga klarsignal til start, ifølge USA Today.

- Romferja sprer vingene for aller siste gang, sa NASAs TV-kommentator straks etter at motorene startet klokka 17.26, norsk tid, og fartøyet startet sin 8,5 minutter lange ferd til omløpsbane.

Les også: Romferjeprogrammet er dødt. Hva nå?

Setter punktum Begivenheten, som fant sted foran en million tilskuere ved Kennedy Space Center i Florida, setter punktum for USAs bemannede romfartsprogram på ubestemt tid. Fra i dag må de betale russerne over 50 millioner dollar per snute om de vil frakte astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS) med den tidligere erkerivalens «Sojuz»-fartøy.

Det historiske oppdraget er svært rutinepreget. De fire siste romferjeastronautene, Christopher Ferguson, Doug Hurley, Sandy Magnus og Rex Walheim, skal frakte fem tonn forsyninger til den internasjonale utposten, inkludert klær, mat og vitenskapelig utstyr, og returnere til jorda med søppel.

- Romferja kommer alltid til å være en refleksjon på hva en stor nasjon kan utrette, når den tør å være modig og forplikter seg til å gjennomføre. Vi avslutter ikke turen i dag. Vi avslutter et kapittel i turen som aldri vil ta slutt, sa kommandør Ferguson like før faststoffrakettene ble antent og det var for seint å snu.

- For 30 år og tre måneder siden var det «Columbia» som sto på utskytingsrampen, klar til å ta av, reflekterte en ansatt ved romferjas kontrollsenter ifølge Fox News, og siktet med det til den aller første romferjeoppskytingen 12. april 1981.

To katastrofer Hovedformålet med de amerikanske romferjene var å ha et billig, sikkert og gjenbrukbart romfartøy som kunne utføre hyppige avganger. Slik ble det ikke. To av fem romferjer - «Challenger» og «Columbia» - havarerte med tap av totalt 14 menneskeliv, og fartøyet ble en økonomisk byrde for NASA.

Beslutningen om å avslutte programmet uten at det foreligger noen erstatning, smaker ikke like godt for alle, særlig siden tusenvis av NASA-ansatte får sparken mens USA nå må betale Russland for å få haik til rommet. Eksastronaut Robert L. Crippen er av flere innsidere som har utført noen siste forsøk på å blåse nytt liv i romferjene.

- Jeg er redd skipet har seilt. De fartøyene, slik jeg ser det, kunne vært trygge i nye 30 år, sier Crippen til AP.

- Det er ei trist tid, sier Crippens astronautkollega Terry Virts, og reflekterer over lidenskapen mange av de ansatte i romferjeprogrammet deler.

- Det triste ved det er at USA ikke lenger har mulighet til å sende opp astronauter, sier han ifølge AFP.