- SILD I TØNNE:  Inni denne bussen sov 10 rumenere tett i tett i natt. Til vanlig er dette kunstatelieret til industrikunstneren Ingar Aasen (midten). - Borg Havn må gi unnskyldning til rumenerne for å ha ødelagt campingvognene deres. Og betale 50.000 kroner i kompensasjon. Hvis ikke anmelder vi dem, sier Aasen, som er venn og hjelper av de drøyt 20 rumenerne som bor i Fredrikstad-området. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- SILD I TØNNE: Inni denne bussen sov 10 rumenere tett i tett i natt. Til vanlig er dette kunstatelieret til industrikunstneren Ingar Aasen (midten). - Borg Havn må gi unnskyldning til rumenerne for å ha ødelagt campingvognene deres. Og betale 50.000 kroner i kompensasjon. Hvis ikke anmelder vi dem, sier Aasen, som er venn og hjelper av de drøyt 20 rumenerne som bor i Fredrikstad-området. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Romfolk krever unnskyldning og 50.000 kroner

Denne uka ødela Fredrikstads havnevesen seks campingvogner, ved en glipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØRA ved FREDRIKSTAD (Dagbladet): Gradestokken ligger like under 0 grader, men vinden og snøføyka gjør at alt føles mye kaldere. Ute i blåsten står tre menn og hugger ved, på oppdrag av kunstneren Ingar Aasen.

Til og med mandag bodde disse tre mennene og 20 andre rumenere i sju vrak av noen campingvogner på tomta til det interkommunale selskapet Borg Havn. Tirsdag blir seks av vognene ødelagt «ved en glipp». Nå har 23 rumenere én campingvogn på deling.

- Ulovlig og uakseptabelt Nå får rumenerne hjelp av Fredrikstad-advokaten Harald Otterstad. I dag sender han et brev til Fredrikstad og Sarpsborgs interkommunale havnevesen, Borg Havn, og krever unnskyldning og erstatning.

«Det er min bestemte oppfatning at inngrepet åpenbart fremstår som ulovlig. Konsekvensene meldte seg umiddelbart for beboerne av angjeldende vogner: Midt i en kald vinterperiode stod de akutt og fullstendig uten tak over hodet. Alle beboernes eiendeler såsom klær, personlige effekter, mat, madrasser, tepper mv. gikk tapt i den ulovlige aksjonen. Det sier seg selv at dette er fullstendig uakseptabelt og kvalifiserer åpenbart for en politianmeldelse», skriver advokaten i brevet som i dag blir fakset til Borg Havn.

- Umenneskelige forhold Havnedirektør Tore Lundestad og Borg Havn mottok brevet fra romfolket og deres advokat i dag. Lundestad viser til at det har vært langvarig konflikt mellom havnevesenet og romfolket på grunn av deres sju campingvogner.

- Først vil jeg beklage at vognene ved en misforståelse ble kondemnert og destruert. Det tar vi ansvaret for, men å erstatte noe som ikke har noen verdi, synes vi er vanskelig, sier havnesjefen og fortsetter:

- Vognene var totalt ubeboelige: Det var ovner og brennmerker inn i der, og de som har bodd der, har bodd under uverdige forhold. Samtidig har vi hatt store utgifter med å rydde opp søppelet som de har lagt fra seg på eiendommen vår. Vi har også måttet leid inn Securitas for å redusere på innbruddshyppigheten, som leiren har medført i lang tid.

Lederen for Borg Havn vil ha et møte med styreleder og en advokat i ettermiddag, får å diskutere hvordan de skal svare romfolket og deres advokat, Harald Otterstad.

- Vi skal gå gjennom saken. Hvis det er gjort noen feil, så skal vi rette opp i det, sier Lundestad.
 
Langvarig konflikt Det siste året har det vært en konflikt mellom Borg Havn i Fredrikstad og de drøye 20 rumenerne som har bodd i campingvogner på havnevesenets eiendom på Øra. Denne uka toppet konflikten seg, ved at Borg Havn ødela seks av romfolkets sju campingvogner.

- Det skyldes en intern glipp i Borg Havn. I stedet for at vognene ble kjørt til lagring, ble seks av vognene kjørt direkte til destruksjon, som søppel. Vi beklager dette, det var egentlig ikke planen, sier Roar Bekkelund, havnekaptein i Borg Havn, til Dagbladet.

- Overtramp Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) er ikke imponert over byens interkommunale havnevesen.

VIL JOBBE: Raimond Lacatus (39) reiser til og fra byen Adjud i Romania og Norge de siste sju årene. - Vi vil ha jobb, men ingen vil ha oss. I Norge er det en person som hjelper oss, og det er han der, sier Raimond Lacatus og peker mot Ingar Aasen, alias Art Ranger. Alle foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VIL JOBBE: Raimond Lacatus (39) reiser til og fra byen Adjud i Romania og Norge de siste sju årene. - Vi vil ha jobb, men ingen vil ha oss. I Norge er det en person som hjelper oss, og det er han der, sier Raimond Lacatus og peker mot Ingar Aasen, alias Art Ranger. Alle foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- At Borg Havn ville fjerne campingvognene fra eiendommen er for så vidt legalt, men de hadde ingen lovmessig rett til å ødelegge dem. Mange mener det var overilt, dumt og ikke særlig humant å ødelegge vognene. Det var et overtramp. Nå har de også beklaget dette, men da bør de også ta et ansvar for hva som har skjedd, sier Jon-Ivar Nygård, ordfører i Fredrikstad til Dagbladet.

Kunstner Ingar Aasen er rumenernes venn og hjelper. Han gir dem midlertidig husly etter at Borg Havn ødela vognene deres.

Formannskapet i Fredrikstad vedtok i går at kommunen skal se om de kan finne et sted som kan være egnet for de rundt 20 rumenerne som bor relativt fast i kommunen.

TRENGER HJELP: Industrikunstneren fra Fredrikstad, Ingar Aasen, alias Art Rangers, har hjulpet romfolket i Fredrikstad de siste åtte årene. - Det er uhørt at Borg Havn ødela campingvognene deres. Selskapet må gi en unnskyldning og erstatning til rumenerne, sier Aasen.
TRENGER HJELP: Industrikunstneren fra Fredrikstad, Ingar Aasen, alias Art Rangers, har hjulpet romfolket i Fredrikstad de siste åtte årene. - Det er uhørt at Borg Havn ødela campingvognene deres. Selskapet må gi en unnskyldning og erstatning til rumenerne, sier Aasen. Vis mer

- Vi har ikke sagt ikke har sagt at vi skal finne husly til dem, men vedtaket gir jo noen føringer. Det er naivt å tro at romfolket forsvinner hvis vi ikke gjør noe. Det er bedre å finne et sted de kan være, enn at de skal bli jaget rundt, ser ordfører Nygård.

Brannfarlig og overbefolket Mens kommunen leiter etter mulig tomt, bor de 23 rumenerne sammen med kunstner Art Ranger på hans okkuperte kunsttomt ved Øra industriområde.  I går ettermiddag hadde rumenerne, Aasen og hans advokat et møte for å finne ut om de skal anmelde Borg Havn for ødeleggelsene av deres seks campingvogner.

Dette har resultert i brevet til Borg Havn. Hvis ikke partene blir enige, vil advokaten anmelde Borg Havn til politiet. For alle partene er enige om at de 23 rumenerne ikke kan bo på Aasens kunstinstallasjon i alt for mange dager.

- Vi er som sardiner i boks her nå. 23 personer er losjert her, og bor i campingvogna, atelieret mitt og ett sted til. Det er alt for mye folk og kan ikke fortsette slik mange dagene, sier Fredrikstads industrikunstner og bohem, Ingar Aasen, bedre kjent som Art Ranger.

Campingvogna bak ham har sett bedre dager, og ville gitt enhver HMS-ansvarlig sparken. Doningen er fullstendig nedslitt, med gliper både her og der. En vedovn står langs den ene langveggen og varmer opp den lille vogna. Like ved står også en liten tv og en dvd-spiller. To brukte bilbatterier gir strøm til elektriske apparat og til lys i taket. En dunk med vann står plassert ved inngangsdøra.

- Som du ser, er det trangt her. Om natta sover vi 13 personer her inne. Vi sover på madrassene, på golvet, på benken... Vi kan ikke ha det sånn, sier Raimond Lacatus (39) til Dagbladet.  

INNEKOS:  Her er den ene campingvogna som er igjen, etter at Borg Havn ved en feiltagelse ødela seks av disse rumenernes campingvogner. Det fører til at 13 rumenere nå sover i denne ene campingvogna. Det er mildt sagt relativt trangt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
INNEKOS: Her er den ene campingvogna som er igjen, etter at Borg Havn ved en feiltagelse ødela seks av disse rumenernes campingvogner. Det fører til at 13 rumenere nå sover i denne ene campingvogna. Det er mildt sagt relativt trangt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

• Les også:
Ødela campingvogner «ved en glipp»

 

OKKUPERT LAND:  Industrikunstneren og fritenkeren Ingar Aasen, alias Art Ranger, har bygget seg en festning like ved Øra industripark utenfor Fredrikstad. Her får de 23 rumenerne som nå nærmest er husløse lov til å sove et par dager. Men både Aasen og rumenerne håper Fredrikstad kommune og Borg Havn vil hjelpe dem med tak over hodet i nær framtid. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
OKKUPERT LAND: Industrikunstneren og fritenkeren Ingar Aasen, alias Art Ranger, har bygget seg en festning like ved Øra industripark utenfor Fredrikstad. Her får de 23 rumenerne som nå nærmest er husløse lov til å sove et par dager. Men både Aasen og rumenerne håper Fredrikstad kommune og Borg Havn vil hjelpe dem med tak over hodet i nær framtid. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
INDUSTRIKUNST:  Utstillingsdukker, militærkjøretøy og effekter er blant Art Rangers kunst. Så også noen enorme svarte og hvite kuer. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
INDUSTRIKUNST: Utstillingsdukker, militærkjøretøy og effekter er blant Art Rangers kunst. Så også noen enorme svarte og hvite kuer. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer