Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romfolk-talsmann vant frem i lagmannsretten

- Han har hele tiden spilt med åpne kort, sier advokaten.

RISIKERER UTSENDELSE: Politiet venter nå på en utleveringsbegjæring fra politiet i Romania. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
RISIKERER UTSENDELSE: Politiet venter nå på en utleveringsbegjæring fra politiet i Romania. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Ddagbladet): Nestleder i Folk er folk, Nicolae Stoica, har vunnet frem i lagmannsretten og blir ikke varetekstfengslet. Stoica er dømt til fire år og to måneder fengsel for organisert svindel hjemme i Romania, og er etterlyst gjennom Interpol.

Borgarting lagmannsrett har forkastet anken fra Oslo politidistrikt, og har kommet fram til at det ikke foreligger konkrete holdepunkter for at Stoica vil unndra seg utlevering til Romania.

Stoica ble arrestert av sivile politifolk under et Fafo-seminar 26. september. Politiet venter nå på en offisiell utleveringsbegjæring fra politiet i Romania. Den må komme innen fire uker etter at han ble pågrepet.

Åpne kort Lagmannsretten har lagt vekt på at Stoica hele tiden har spilt med åpne kort.

- Lagmannsretten legger avgjørende vekt på det som er opplyst om Stoicas åpne kontakt med norske politi- og utlendingsmyndigheter, noe som setter hans manglende oppgivelse av bopelsadresse i et ikke fullt så negativt lys, heter det i kjennelsen.

- Det er en god kjennelse, og vi er selvfølgelig enig i avgjørelsen. Retten mener det ikke er sannsynlig at Stoica vil gå i dekning, noe som er i tråd med hva vi prosederte på, sier Stoicas advokat Erlend Liaklev Andersen til Dagbladet.

Liaklev Andersen har ikke snakket med sin klient etter at kjennelsen kom i dag.

- Men han er nok veldig fornøyd med resultatet. Et av hovedtrekkene her er at han hele tiden har spilt med åpne kort overfor politiet og myndighetene.

- Oppkonstruert Advokaten forteller at Stoica selv er sterkt uenig i dommen fra Romania.

- Han mener det er noe som er oppkonstruert for å kneble hans politiske aktivitet. Han har vært talsmann for romfolket også i Romania, sier han.

- Han har ikke fått avslag på sin klage hos UDI. Han ønsker først og fremst asyl her i Norge, men også oppmerksomhet rundt sin politiske aktivitet og fokus på rettssikkerheten i romania, da særlig for romfolk, sier advokaten.

- Stoica søkte asyl i Norge i januar etter at han ble dømt til 4 år og 2 måneder fengsel i sitt hjemland Romania. Asylsaken er ikke avgjort likevel velger norsk politi å arrestere Stoica for det samme forholdet som han søker beskyttelse fra, skrev Folk er folk på sine nettsider etter at Stoica ble pågrepet i september.

VANT I LAGMANNSRETTEN: Borgarting lagmannsrett mener det ikke er fare for at Nicolae Stoica går i dekning, og han blir derfor ikke varetektsfengslet. Her utenfor Sofienberg kirke i sommer. Foto: Hilda Nyfløt, Dagbladet
VANT I LAGMANNSRETTEN: Borgarting lagmannsrett mener det ikke er fare for at Nicolae Stoica går i dekning, og han blir derfor ikke varetektsfengslet. Her utenfor Sofienberg kirke i sommer. Foto: Hilda Nyfløt, Dagbladet Vis mer