Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romfolket nekter å dra

Politiet hindret leirbeboerne på Årvoll i å flytte sperringene. Grunneier Vanessa Quintavalle ble møtt av sinte tilrop da hun ankom stedet.

FLYTTET SPERRINGER: Beboerne i romleiren på Årvoll flyttet på gjerder og brukte biler for å flytte sperringene lenger inn i på tomta. Til slutt grep politiet inn. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK / DAGBLADET
FLYTTET SPERRINGER: Beboerne i romleiren på Årvoll flyttet på gjerder og brukte biler for å flytte sperringene lenger inn i på tomta. Til slutt grep politiet inn. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bjønnulv Evenrud i den omstridte organisasjonen Folk er folk sa til pressen rett før klokka 21 at romfolket ikke vil dra fra tomta på Årvoll i Oslo, der de har slått leir.

Politiet er i 21.30-tida inne i leiren.

Bydelsoverlegen i bydel Bjerke, der leiren på Årvoll ligger, kom i dag til at boforholdene på tomta - som i dag brukes som steinbrudd - er helsefarlige. Det pekes bl.a. på manglende sanitærfasiliteter og fare for steinras, og leiren kreves stengt umiddelbart.

- Vi skal endre på det vi har fått beskjed om i vedtaket fra kommunen. Haugene skal sikres. Vi har jurister som skriver et svarbrev til kommunen. Det handler om det substansielle i brevet - om å sikre området. Vi skriver et svar og klager på vedtaket, sier Evenrud.

- Jeg mener forholdene egentlig er ganske gode nå, blant annet med fire toaletter. Det er også vanntanker på vei, sier han.

Åpenlys krangling Steinar Arnesen, leder av Bjerke bydelsutvalg, sier på sin side at det ikke er snakk om et brev som kan besvares, men et vedtak som må følges, og at de forventer at eierne sørger for at beboerne forlater området.

Det var i kveld åpenlys krangling mellom flere av beboerne i leiren.

- Grunnen til at de er her, er at de trenger fred og ro. De har levd som «Big Brother»-deltakere i ei uke. De ønsker oppmerksomhet rundt saken sin og hvordan de har det, men de ønsker ikke kameraene opp i nesa hele dagen, sier Evenrud.

Flyttet sperringer Beboerne ser tilsynelatende ut til å gjøre sitt for å forhindre at de flyttes med makt. De begynte etter kl. 21 å flytte sperringene som var satt rundt området, lenger inn, slik at området rundt teltene og skurene ble mindre. Det ble også brukt biler for å sperre av området.

Politiet brøt til slutt inn for å forsøke å forhindre beboernes forsøk på å lage en mindre, indre sperring.

40-50 skuelystne har i kveld samlet seg ved romleiren på Årvoll, etter at det ble kjent at beboerne der må flytte.

I 20.30-tida kom også tomtemedeier Vanessa Quintavalle til leirområdet. Hun ble da møtt med hissige tilrop fra enkelte av de skuelystne. En ropte blant annet:

- Feiging!

Nekter å avvikle Bakgrunnen for tilropene er trolig at Quintavalle nekter å etterkomme bydelsoverlegens krav om å avvikle leiren, som VG Nett skriver.

MØTT AV TILROP: Grunneier Vanessa Quintavalle ble møtt av sinte tilrop da hun ankom leirområdet på Årvoll i kveld. Bakgrunnen er trolig at hun nekter å avvikle leiren i tråd med bydelsoverlegens krav. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
MØTT AV TILROP: Grunneier Vanessa Quintavalle ble møtt av sinte tilrop da hun ankom leirområdet på Årvoll i kveld. Bakgrunnen er trolig at hun nekter å avvikle leiren i tråd med bydelsoverlegens krav. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET Vis mer

- Dette er blodig alvor for menneskene som bor der. De har ikke noe alternativ, og jeg kommer til å kjempe mot dette, sier Vanessa Quintavalle til avisa - som skriver at grunneieren under samtalen brister i gråt.

Politiet på stedet ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Selv om representater for kommunen og bydelen tidligere i kveld overleverte beskjeden om at personene med rombakgrunn må flytte, har det det i kveld strømmet jevnt på med personer til leiren, mens tilsynelatende få har dratt.

Ber byråkratene skamme seg Quintavalle sier til VG Nett at hun ikke har fått oversendt kravet, og anser bydelsoverlegens vedtak som «en grunn til å plage romfolket enda mer».

- Er det virkelig så plagsomt for dere å se at de har et fredelig sted å slappe litt av på? sier hun, henvendt til bydelsoverlegen.

Quintavalle ber også byråkratene «skamme seg» over prosessen, og kaller bydelsoverlegens rapport «en cocktail av småting».

- Ut fra det jeg hører nå, har de lett med lys og lykter etter småting, slik at de kan sparke romfolket enda et stykke nedover gata. Det er ingen enkelt ting her som er farlig, sier den omstridte grunneieren - som sier hun vil sette i gang utbedringstiltak på tomta allerede i kveld, bl.a. i form av sikkerhetsgjerder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media