Romforskere reagerer på russisk golf-stunt

Kan skade romstasjonen ISS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det russiske romprogrammet er kjent for sin turistvirksomhet i rommet, en virksomhet som skaffer dem hardt tiltrengt valuta. Nå har de latt seg sponse av en golfprodusent.

Planen er et den russiske kosmonauten Pavel Vinogradov skal ta en astronomisk Tiger Woods.

I løpet av en av hans tre planlagte romvandringen fra romstasjonen de neste seks månedene skal han slå en golfball ut i rommet med en kølle fra en kanadisk golfutstyrprodusent. Klubben skal etter planen gullbelagt sekserjern.

Ballen vil bli utstyrt med en egen radiosender slik at golfentusiaster kan følge den fra jorda. Ifølge Physorg.com kan ballen sirkulere jorda i opptil fire år før den til slutt faller mot jorda og brenner opp i atmosfæren.

- Hver eneste distanserekord i golf vil bli knust, sier en talsperson for golffirmaet.

Romsøppel

Planen er ennå ikke godkjent av ISS-partner NASA, og romforskere er heller kjølige til planen. En ting er at det er nok søppel i rommet fra før av, men ballen kan bli en fare for romstasjonen.

Å få slått en golfball i riktig retning kan være vanskelig nok på jorda. I vektløs tilstand, ikledd en hemmende romdrakt, kan ballen fort gå skeivt, eller ikke gå så langt i det hele tatt, til tross for ingen luftmotstand og lav gravitet.

I FARE: En golfball på avveie kan i verste fall skade den internasjonale romstasjonen. Foto: SCANPIX
I FARE: En golfball på avveie kan i verste fall skade den internasjonale romstasjonen. Foto: SCANPIX Vis mer

Det betyr at golfballen kan havne i en bane rundt jorda veldig tett opptil romstasjonen. Og det betyr fare for kollisjon.

- For den internasjonale romstasjonen er kollisjonshastigheten i verst tenkt tilfelle på ti til 11 kilometer i sekundet, sier Heiner Klinkrad, ansvarlig for romsøppel i det europeiske romfartsbyrået ESA.

Det betyr at selv en uskyldig golfball kan lage et solid hull i romstasjonen, eller i en av de 300 satellittene som kretser jorda i de områdene ballen vil sirkulere.

Jean-Michel Contant, generalsekretær i International Academy of Astronautics (IAA), anbefaler at kosmonautens bein bindes fast til plattformen, og at han tar noen test-svinger med kølla før han slår, for å minimalisere risikoen for en dårlig plassert ball.

- Hvis sikkerheten ivaretas kan denne øvelsen være nyttig i undervisningsøyemed, og kan være underholdende for publikum. Men øvelsen har ingen vitenskaplig nytte, og hvis det verst tenkelige inntreffer vil det ikke være moro i det hele tatt.

Det er uklart når NASA vil gi sitt svar på om golfslaget kan gjennomføres eller ikke.