Romhistorie skapt rundt Merkur

Sonde på plass i bane rundt den innerste planeten i vårt solsystem.

Historisk:  Jubelen stod i taket da romsonden Messenger var på plass i bane rundt Merkur. Her et bilde sonden tok i 2008 da den passerte planeten. Bildet er behandlet for å vise planetens overflate bedre. Foto: Scanpix
Historisk: Jubelen stod i taket da romsonden Messenger var på plass i bane rundt Merkur. Her et bilde sonden tok i 2008 da den passerte planeten. Bildet er behandlet for å vise planetens overflate bedre. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er første gang i historien at en sonde går i bane rundt Merkur. Meldingen kom natt til fredag fra NASA om at aksjonen hadde vært vellykket.

Sonden Messenger har etter nøye manøvrering brukt seks og et halvt år på å nå fram til den innerste planeten i vårt solsystem, melder AP. Jubelen var stor hos NASA da nyheten brast.

Sonden som ble sendt opp i 2004, kostet nesten 466 millioner dollar å lage. Etter planen skal den en gang i løpet av neste måned begynne å sende bilder tilbake til jorden. Oppgaven til sonden er i hovedsak å utforske planetens magnetfelt og og dens overflate. Tidligere radarbilder har vist at det kan være is i flere krater på planetens overflate, noe Messenger skal prøve å gi svar på. 

Spente forskere NASA sendte en sonde forbi planeten på 1970-tallet. Denne klarte bare å ta bilder av mindre enn halvparten av planeten før da den suste forbi. Forsker Robert Strom ved universitetet i Arizona som jobber med Messenger-sonden. Han var også med i teamet som sendte Mariner forbi Merkur. Han sier han ikke hadde trodd at han skulle få et nytt blikk av den lille planeten.

- Jeg er så spent at det ikke engang er morsomt. Jeg har ventet 36 år på denne dagen, sa han via telefon bare minutter etter sonden var i omkrets.  

- Nå det begynner Merkur er ikke bare en planet som er vanskelig å komme seg til, men har også noen av de mest ekstreme forholdene i solsystemet.

Temperaturforskjeller på planetens overflate kan variere med over 600 grader Celsius. Siden vendt mot direkte mot sola kan komme opp i 430 grader, mens motsatt side dypfryses med -180.

Forskerne ved NASA har mye arbeid foran seg de neste månedene.

- Det er nå det virkelige oppdraget begynner. Vi skal endelig få muligheten til å utforske en av jordas nærmeste naboer på kloss hold for første gang, sa forsker Sean Solomon som leder prosjektet.

Les også: Dette har ingen sett før