LAVTRYKK:  Et stort lavtrykk har gitt store deler av landet kraftig vind i dag. Satellitt: Eumetsat/ Meteorologisk institutt
LAVTRYKK: Et stort lavtrykk har gitt store deler av landet kraftig vind i dag. Satellitt: Eumetsat/ Meteorologisk instituttVis mer

Romjulsstorm på Vestlandet: - Det verste kommer i kveld og i natt

Først på søndag vil uværet i Sør-Norge og på Vestlandet ta seg en pause.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blåser godt over hele Vestlandet fredag ettermiddag, men det skal bli verre før det blir bedre, ifølge vakthavende meteorolog Tone Christin Thaule ved Meteorologisk institutt i Bergen.

- Vinden vil være på sitt sterkeste i natt. Det blåser nå sterk kuling flere steder, men det kan komme opp i liten storm i fjellet, ved kysten og enkelte steder ved fjordene utover kvelden og natta, sier Thaule til Dagbladet.

Også i Sør-Norge er det kraftig vind.

Den er ikke ventet å øke, men det vil være mye vind helt til søndag.

- Vinden blir ikke veldig mye verre enn den har vært i dag, men holder seg nogen lunde likt i natt og i morgen. Det fortsetter med sterk kuling og kortvarig liten storm i fjellet.  I Agder, Telemark og Østlandet kan vindkastene komme opp i 15-20 meter per sekund, som er vind i liten storm styrke. Først på søndag minker vinden, opplyser meteorolog på Meteorologisk institutt i Oslo, Nina Larsgård

- Vanskelig å gå Vinden har skapt problemer blant annet for helikoptertrafikken i Nordsjøen. 600 oljearbeidere er berørt. I Kristiansand har ikke Color Line turt å legge til ved kaia på grunn av vinden.

Foreløpig er det Rogaland som har vært hardeste rammet. Her har vinden vært oppe i liten storm sør for Boknafjorden. I Bergen sentrum har det blåst opp i stiv kuling, som vil øke på. Det merkest på følgende måte:

- Det er hvitt på fjorden og folk kan nok merke at det er litt vanskelig å gå enkelte steder, men det varierer mye fra plass til plass hvor mye folk vil merke vinden, ut fra hvor vindutsatt det er , forklarer Tone Christin Thaule.

Selv om det blåser godt, er ikke uværet så kraftig som det var på julaften da vinden kom opp i full storm på utsatte steder.

Noe nedbør, må Vestlandet også regne med, men ikke så mye. I tillegg kan det komme litt torden.

Lørdag blir det mer regn og mer torden. Vinden vil også blåse godt, men kanskje noe mindre enn fredag, tror værmelderne.
Først på søndag ser været lettere ut.                                                                                                                                                   

- Søndag kan det bli lengre perioder med oppholdsvær, og også litt sol, sier Thaule.

Vanskelige kjøreforhold Kombinasjonen kraftig vind og nedbør i form av regn eller snø gir vanskelige kjøreforhold i fjellet i hele Sør-Norge. Trafikksentralen og Meteorologisk institutt anbefaler bilistene å vente til lørdag med å kjøre over fjellet i Sør-Norge, melder NTB.

I Oppland, Hedmark og Sogn og Fjordane vil fjellovergangene bli lokalt vanskelige, særlig utover ettermiddagen, opplyser Meteorologisk institutt i sitt siste OBS-varsel.

Statens vegvesen opplyser om kolonnekjøring på E134 over Haukeli, riksvei 9 fra Hovden til Haukeli og riksvei 52 over Hemsedalsfjellet. Over Hardangervidda er riksvei 7 helt stengt, og det samme gjelder riksvei 13 Vikafjellet, det ventes heller ingen forandring i løpet av dagen. Fredag kveld stengte også E6 over Dovrefjell og fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet på grunn av uværet. På Sørlandet er det varslet lokalt mye nedbør i løpet av fredagen.

Mildvær i nord I Trøndelag og Nord-Norge har det vært en rekordmild romjul.  Også i morgen fortsetter mildværet. I Trønderfylkene er det meldt over 10 grader mange steder.

Men heller ikke de nordligste fylkene merker de vinden. På kysten og i fjellene har det i dag vært oppe i sterk og stiv kuling enkelte steder, men vinden vil løye av i morgen.