Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dom mot Norge i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD)

Romkvinne ble nektet all kontakt med datteren - brudd på menneskerettighetene, sier EMD

Enstemmig dom mot Norge i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i barnevernssak.

NORGE DØMT. Den europeiske menneskerettsdomstol mener Norge har brutt menneskerettighetene i en barnevernssak hvor ei mor er nektet all kontakt med sin datter. Foto: REUTERS/Vincent Kessler
NORGE DØMT. Den europeiske menneskerettsdomstol mener Norge har brutt menneskerettighetene i en barnevernssak hvor ei mor er nektet all kontakt med sin datter. Foto: REUTERS/Vincent Kessler Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min klient er svært glad og lettet for avgjørelsen, og optimistisk med tanke på å kjempe videre for at hun og hennes datter skal få ha kontakt i framtida, sier romkvinnens advokat Nora Hallén i advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

I dag falt en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) som konkluderer med at Norge har brutt menneskerettighetene i en barnevernssak.

Klageren, en norsk romkvinne, mente at hennes rett til familieliv er krenket.

Kvinnen er fratatt omsorgen for sin datter som hun fødte i 2011. Hun er seinere nektet all kontakt med datteren, og det er det domstolen i Strasbourg nå slår ned på.

Den enstemmige dommen fra EMD konkluderer med at Norge har brutt artikkel 8 i konvensjonen, som fastslår at alle har rett til vern om privatlivet og familielivet.

- Har forpliktelse

I dommen fastslår også EMD at Den norske stat må betale kvinnen 25 000 euro, rundt 245 000 kroner, til kvinnen.

- EMD presiserer den langsiktige negative effekten det kan ha for barnet å miste kontakten med sin biologiske mor, i lys av at staten har en forpliktelse om å legge til rette for en gjenforening mellom mor og barn så raskt det er mulig. Dette prinsippet om å jobbe for gjenforening mellom foreldre og barn - selv om det skal være en omsorgsovertakelse - opplever jeg som advokat i barnevernssaker at verken barnevernet eller domstolen i tilstrekkelig grad tar hensyn til, sier Hallén.

Professor Karl Harald Søvig ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Bergen følger såkalte artikkel. 8-saker i EMD nøye.

- Denne dommen viser at EMD har høy terskel for å akseptere avskjæring av all kontakt mellom foreldre og barn. Det har domstolen også vist i flere tidligere avgjørelser, sier Søvig.

Professoren mener imidlertid saken med romkvinnen er nokså særpreget og har saksforhold som få andre barnevernssaker. Derfor er Søvig mer spent på utfallet av den norske tvangsadopsjonssaken som skal behandles i EMDs storkammer i oktober.

- Dette er en sakstype som ofte står for norske domstoler, og er således veldig interessant. Også tvangsadopsjon medfører avskjæring av all kontakt mellom foreldre og barn, påpeker Søvig.

Tar dommen «til etterretning»

Saken er en av ni norske barnevernssaker som EMD har bestemt seg for å realitetsbehandle.

Norge er til nå frifunnet i tre av sakene, men den omtalte tvangsadopsjonssaken skal altså til ny behandling i domstolens storkammer.

Statssekretær Tom Erlend Skaug (H) i Barne- og likestillingsdepartementet sier staten tar dagens dom mot Norge i EMD til etterretning.

- Vi er klar over at barnevernssaker alltid er forbundet med vanskelige vurderinger. Samtidig merker vi oss at EMD deler vår oppfatning av at det alltid er ivaretakelse av hensynet til barnets beste som må veie tyngst. Vi registrerer også at EMD i denne dommen ikke synes å være kritiske til det norske barnevernssystemet som sådan, sier Skaug.

- I tvangsadopsjonssaken, som skal til ankebehandling i EMDs storkammer i oktober, fikk norsk barnevern skarp kritikk av det knappe mindretallet da dom falt i EMD tidligere i år. Hva tenker dere om den saken?

- Vi er spente på avgjørelsen i den saken, sier statssekretæren.