Rømmer fra fredsavtale

Makedonere fykter konsekvensene av at 1000 albanere i henhold til forslaget til fredsavtale skal ansettes i politistyrkene. Nå melder de flytting fra Tetovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tetovo er albansk-dominert.

- Slaviske makedonere i Tetovo er redde for den nye avtalen, og tør ikke bo der lenger, sier makedoneren Sreten Koceski til Dagbladet.

I forhandlingene om en politisk løsning på den seks måneder lange konflikten har politistyrkene vært et av de vanskeligste punktene å enes om. I helga ble partene likevel enige om at politiet styrkes med 1000 etniske albanere i løpet av de neste to åra. Slaviske makedonere i Tetovo frykter at albanerne vil få kontroll over politiet i den albansk-dominerte byen.

Spøkelsesby

Mellom 20000 og 25000 har flyktet fra byen. De aller fleste er slaviske makedonere som søker tilflukt i Skopje.

- Men det har vært midlertidig, mens kampene har pågått. Nå kommer de tilbake, henter tingene sine og melder barna sine ut av den lokale skolen. De tror ikke på noen god framtid for makedonere i Tetovo, sier Koceski.

Han leder det uavhengige informasjonskontoret Youth Information Center i Tetovo. Byen mener han best kan beskrives som en spøkelsesby.

- Etter klokka fire er byen så godt som død, gatene er tomme, og nær alle butikker og restauranter holder stengt, forteller Koceski.

Fortsatt portforbud

I fem måneder har innbyggerne hatt portforbud mellom 23 og 05 om natten.

- Folk er redde. Jeg er også engstelig. Vi hører jevnlig skuddvekslinger, men som folk her sier: Det er jo ikke noe nytt! sier Koceski.

Han håper fredsavtalen vil føre fram, men er likevel bekymret for framtida.

- En ting er sikkert; Makedonia blir aldri det samme som før. Hva vil skje etterpå? Et spørsmål mange stiller seg er: Hva vil historiebøkene som barna studerer på skolen fortelle?