Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rømmer fra Guds hus

Fire kor har sluttet, tre organister sagt opp, tre menighetsrådsledere har trukket seg og en klokker har sagt opp. Forrige søndag begynte prestene å krangle med organisten og gudstjenesten måtte avlyses. Hva er galt i Kampen kirke?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkeklokkene ringer i Kampen kirke i Oslo. Det er gudstjeneste. Slik er det ikke alltid. Organist Paul Denais setter fingrene i orgelet. Et brus går gjennom de 20 menneskene som hadde funnet veien til Guds hus i går. Forrige søndag var det annerledes: Da tordnet sokneprest Kirsti Aasen mot organisten som satt på første benk.

Presten nektet å avholde gudstjenesten så lenge organist Denais var i kirken.

- Og kirken som skryter av at dørene er åpne for alle, sier Denais.

Trekker seg

Den hatefulle kampen har pågått i over ti år.

Kampen i menigheten handler om maktkamp, løgn, vold og trusler.

Leder av koret, Harald Haakonsen, forteller at hele koret på 40 medlemmer kommer til å trekke seg neste søndag.

- Jeg må si at ledelsen i kirken har et lettvint forhold til De ti bud. Nestekjærlighet er et fremmedord, sier han.

Koret støtter organistens kamp mot prestene. Prestene skal ifølge beskrivelsene være både egenrådige og kontrollfikserte. Det blir hevdet at de ønsker å detaljstyre menigheten. Blant annet skal dette gjelde at de vil bestemme musikkvalget. Ifølge kirkeloven er det organisten som er ansvarlig for det musikalske, påpeker Denais. Nå føler han seg presset til å bli organist på fulltid i Hamar. Resultatet kunne han lese i menighetsbladet:

«Pr. 01.08.00 er ingen organist fast ansatt i Kampen menighet, kontakt menighetskontoret.» Denais slutter ikke i stillingen sin før 9. november.

Lang kamp

Under gudstjenesten i går måtte en vikarierende prest steppe inn.

- Hvis et frukttre er friskt, så får treet fersk frukt. Er treet råtten så for det råtten frukt, sa han fra prekestolen.

Hvem som har skylda for striden i Kampen menighet, sa han ingenting om, men ordene gikk som et ekko mellom de glisne radene.

En kirkegjenger rister på hodet av hele greia.

- Jeg finner trøst i salme 694:

«Å, lat han brekke fritt! Tak bort frå hjerta mitt den lyst som ikke himlenes eld kan tåle!».

Trusler

Sokneprest, Kirsti Aasen, har vært ansatt i menigheten i 25 år. Og det var ved gudstjenesten som skulle markere jubileet, at det åpenlyse munnhoggeriet fant sted. Hun er nå sjukmeldt på grunn av alle konfliktene. Hun forklarer kampen mot organisten slik:

- Det har vært en langvarig konflikt som startet i fjør høst. Årsaken til konflikten er at organisten ikke ville være med på stabsmøtene, noe han har lønn for å være med på. Møtene ble lagt til tidlig på dagen. Han nektet! Han truet oss med at hvis han måtte stå opp tidlig om morgenen, skulle noen få svi. Hvis organisten ikke fikk viljen sin, skulle han lage konflikt og bråk. Siden har det bare utviklet seg. Koret har fått en ensidig versjon av situasjonen, sier soknepresten.

Den andre presten, Aud Sigurdsen, støtter soknepresten. Hun er også sjukmeldt.

Denais avviser at han har truet noen.

Såpeopera

Kona til organisten har politianmeldt prestene for vold. I kirken synger menigheten: «Kjærlighet fra Gud springer like ut ...»

Biskop Gunnar Stålsett ønsker ikke å kommentere saken.

- Dette er en intern personkonflikt, men jeg er enig i at det er oppsiktsvekkende at en gudstjeneste blir avlyst.