Rømmer fra harrygutta

HAMMERFEST (Dagbladet): Jentene flytter i hopetall fra Bygde-Norge. - Mannfolkene er ikke attraktive nok, mener forsker Sissel Fredriksen ved Høgskolen i Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mye tyder på at dette, i tillegg til manglende jobb- og utdanningsmuligheter, er en viktig forklaring på at jenter forlater utkantene, og heller ikke har særlig lyst til å flytte hjem, sier Fredriksen til Dagbladet.

Tabuemne

- Det kryr jo av mannfolk i distriktene. Damene burde stått i kø, men gjør det ikke. Jentene synes åpenbart ikke at de er attraktive eller spennende nok som samlivspartnere. Mens mannfolk gjerne gifter seg nedover på den sosiale rangstigen, leter kvinner etter partnere som befinner seg høyere opp. For jentene i kyststrøkene og på bygda finnes disse mennene som oftest i byene.

- Dette er svært ømfintlig, derfor underslås det ofte i fraflyttingsdebatten - som domineres av mannfolka sjøl. Det er et tabuemne man helst ikke ønsker å prate høyt om, hevder samfunnsforskeren.
Sjøl tok hun opp problemet på en større fraflyttingskonferanse i Hammerfest i går, foran nordnorske lokalpolitikere og næringslivsfolk - en mannsdominert forsamling.

Hun peker på at kvinner i for eksempel Finnmark er i ferd med å få et langt høyere utdanningsnivå enn mannfolkene.

Ikke dumme

- Jentene vil ikke ha sidrumpa gubber, som de kanskje også må forsørge om de er riktig uheldige.

- Jeg sier ikke at jentene får realisert sitt lykkeprosjekt i byene. Men det virker som om de har klare ideer om det, sier Fredriksen. Hun understreker overfor Dagbladet at hun ikke ønsker å henge ut mannfolk fra bygda som dumme og trangsynte.

Hun mener likevel at menn tviholder på sitt tradisjonelle liv og maskuline utkantverdier, mens distriktskvinner er langt mer moderne og tilpasningsdyktige.

- Det blir en kollisjon her, det må vi bare erkjenne.

Trendguru

Trendguru Paal Fure mener de unge i distriktene har lagt seg til storbyvaner, og foretrekker et fleksibelt og urbant liv.

- Informasjonssamfunnets barn flytter seg sjøl rundt i et slags virtuelt butikksenter, og Oslo er en magnet for folk med kreativitet. Dersom de unge ikke får utfolde seg, vil de fortsette å flytte fra utkantene.
- Kanskje må Finnmark innse at verden består av mer enn fisk, sier Fure.

JEG FLYTTER ALDRI</B>- Jeg flytter ikke fra de ulighetene som Oslo gir meg, sier Trine Lillemæhlum. Hun mener guttene og livet på bygda er treigere. <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/1998/03/19/71786.html">Les hele saken</a>