Rømmer fra Isabel

George W. Bush rømmer byen, de folkevalgte avslutter arbeidsuka tidligere, og fly settes på bakken. Orkanen Isabel nærmer seg USAs østkyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 200.000 mennesker er evakuert i forbindelse med orkanen, som nærmer seg den amerikanske østkysten fra Atlanterhavet.

Forberedelsene i forkant av det voldsomme uværet som snart kommer har allerede pågått i flere dager langs kysten.

Onsdag kveld reiste president George W. Bush til landstedet Camp David tidligere enn planlagt på grunn av frykt for å bli rammet av orkanen, som trolig når den amerikanske hovedstaden torsdag.

- Det er på grunn av orkanen, bekreftet Bushs talsmann Scott McClellan da han fikk spørsmål om hvorfor Bush dro til Camp David allerede onsdag kveld.

Den amerikanske presidenten skal møte Jordans kong Abdullah torsdag, mens arbeidere ved Det hvite hus forberedte presidentens residens på det ventede uværet.

Stenger kontorer

Samtidig kommer de fleste av de føderale offentlige kontorene som ikke er nødberedskapskontorer, til å stenge på grunn av orkantrusselen.

Onsdag besluttet også Representantenes hus å avslutte arbeidsuka allerede onsdag, slik at de av representantene som ønsker å forlate Washington for å unngå stormen skal kunne gjøre det.

Senatet har imidlertid foreløpig ikke tatt noen slik beslutning.

- Vi ser Isabel an for å se hvordan den utvikler seg, sier den republikanske senatoren Mitch McConnell.

Senatets program for torsdag er fortsatt ikke avlyst.

Fly på bakken

Også samferdselen på den amerikanske østkysten forbereder seg på uværet som er på vei. Onsdag kansellerte flyselskapet US Airways flere hundre flyginger, og jernbaneselskapet Amtrak innstilte nesten alle togrutene sør for Washington.

- Det er det klokeste vi kan gjøre, sier David Castelveter, talsmann for US Airways.

De fleste skolene i regionen vil være stengt torsdag og fredag, og en rekke idrettsarrangement er avlyst på grunn av orkantrusselen.

Evakuert

225.000 mennesker som er bosatt langs kysten har fått beskjed om å pakke sakene sine og forlate kysten av delstaten North Carolina.

- Alle forberedelser for å beskytte liv og eiendom bør raskest mulig fullføres i områdene som er truet av orkanen, sier det nasjonale orkansenteret i USA i en uttalelse.

Det er erklært unntakstilstand både i Maryland, North Carolina og nabostaten i nord, Virgina.

- Vi drar nå, alle drar, sier Nick Napolitano, eier av flere sommerhus langs kysten av North Carolina.

Det ventes at orkanen vil nå østkysten av USA torsdag formiddag. Isabels ferd langs østkysten starter trolig i North Carolina, før orkanen beveger seg videre nordover mot Washington, opplyser det nasjonale orkansenteret.

Orkanen blåser nå med en styrke på 170 kilometer i timen, og det er mulig den vil øke i styrke innen den når kysten.

Nær 50 millioner mennesker bor i områdene som ser ut til å bli rammet av orkanen Isabel.

(NTB)

SKALKER LUKER: Kelly Hull og kona Cheryl forbereder seg på å møte Isabel.