Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rømmer fra Østlandet i dag

I dag flykter et ungt kjærestepar fra Østlandet. I dypeste hemmelighet starter de et nytt liv et annet sted i Norge. Hvis familiene deres finner dem, kan de bli drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paret får hjelp til å rømme fra Oslo. Flukten er nøye planlagt og regissert av hjelperne ved senteret Selvhjelp for innvandrere og flyktninger. Ingen av familiemedlemmene til det unge paret vet at deres barn ikke kommer hjem mer.

Gerd Fleischer ved senteret kaller dem et «Romeo og Julie»-par: Unge mennesker som elsker hverandre. Men kjærligheten deres er forbudt.

- Vi har flere «Romeo og Julie»-saker, der familien til en eller begge er helt mot forholdet, sier hun til Dagbladet.no. Paret vil ikke selv snakke med pressen om den dramatiske flukten de nå skal foreta.

Onsdag 23.januar en helt vanlig onsdag for de fleste. For «Romeo» og «Julie» er dette dagen de har ventet på i flere måneder. Hvis de ikke kommer seg unna nå, kan de bli drept av sine egne. Familiene deres vet ikke at barna deres har kjæreste, og begge familiene har andre planer for dem. De kommer aldri til å akseptere at barna deres velger en partner de ikke har godkjent.

Kjærlighet har ingenting med saken å gjøre. Foreldrene vil heller se sine barn døde enn sammen med en annen mann eller kvinne.

Derfor får «Romeo» og «Julie» nye navn og ny identitet. De forsvinner fra alle offentlige registre og etterlater seg ingen spor.

Fleischer mener at et drap lik det som skjedde i Sverige på mandag, lett kan skje også i Norge. Minst 23 unge mennesker ble truet på livet av familiene sine i fjor. De fleste svever i livsfare fremdeles. Bare tilfeldigheter er grunnen at ikke flere er døde.

Et «Romeo og Julie»-par som fikk hjelp i fjor, ble forfulgt av tre mannlige familiemedlemmer. Faren, onkelen og broren satte seg i bilen og lette i store deler av Sør-Norge for å finne paret og drepe dem. Men ingen av parene som har fått hjelp fra SEIF til å flykte, har blitt funnet på sine nye skjulesteder.

Hele Norges coronakart