LØPER FOR LIVET: Innbyggere i Syria flykter fra sin hjem etter at Assad-lojale soldater angrep deres hjem i Houla, nær byen Homs i dag. Rundt 9000 syriske flyktninger har passert grensa til Tyrkia de siste 24 timene, ifølge tyrkiske myndigheter. I tillegg til at 120 000 flyktninger nå er registrert i forskjellige flyktningleire bor titusner uregistrert i landsbyer og byer på den Tyrkiske grensa. Foto: Misra Al-Misri / Shaam News Network / REUTERS / NTB Scanpix
LØPER FOR LIVET: Innbyggere i Syria flykter fra sin hjem etter at Assad-lojale soldater angrep deres hjem i Houla, nær byen Homs i dag. Rundt 9000 syriske flyktninger har passert grensa til Tyrkia de siste 24 timene, ifølge tyrkiske myndigheter. I tillegg til at 120 000 flyktninger nå er registrert i forskjellige flyktningleire bor titusner uregistrert i landsbyer og byer på den Tyrkiske grensa. Foto: Misra Al-Misri / Shaam News Network / REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Rømmer fra Syria over jordet i trillebår

Over 9000 har flyktet over til Tyrkia de siste 24 timene. I kveld valgte en splittet opposisjon en ny, felles leder i Qatar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge beregninger FNs koordineringsorgan for humanitært arbeid (OCHA) har gjort vil fire millioner syrere trenge humanitær bistand innen 2013.

Det er 1,5 millioner flere mennesker enn de som trenger nødhjelp i dag.

- Det er viktig at omverdenen er klar over hvor desperat situasjonen innad i Syria er. Det er uutholdelig at innbyggerne havner i en stadig større lidelse med behov for humanitær bistand. I raskt tempo blir det stadig verre for vanlige innbyggere, sier OCHAs operasjonsleder John Ging.

Det økende antall flyktninger forutsetter at borgerkrigen i Syria - som nå er inne i sin 20. måned etter at demonstrasjonene i landet startet i mars i fjor - fortsetter i samme tempo.

- Vondt til verre Akkurat nå trenger 2,5 millioner syrere humanitær hjelp i landet, men ifølge OCHAs operasjonsleder Ging når hjelpeorganisasjonene og FN bare ut til 1,5 millioner.

- Det er klart at situasjonen er helt forferdelig og veldig vanskelig, det er krig fra alle parter, sier Kai Kverme, Midtøsten-ekspert ved universitetet i Oslo til Dagbladet.

- Det er klart at det går fra vondt til verre. President Bashar al-Assad kommer til å kjempe til siste slutt, og det har vært en voldsom opptrapping i bruk av flyvåpen fra syrisk side. Det er en økning i tapstallet og enorme ødeleggelser i infrastrukturen i landet, sier han videre.

Flyktningstrøm Natt til i dag flyktet rundt 9000 syrere over grensa til Tyrkia, hvor det nå befinner seg over 120 000 syrere. 26 av disse er avhoppede offiserer fra den syriske hæren, ifølge tyrkiske myndigheter.

VINTEREN KOMMER: I dag trappet USA opp støtten til syriske flyktninger som søker ly i nabolandene Jordan, Tyrkia og Libanon - blant annet for at familiene skal holde seg varme gjennom vinteren. Mange flyktet innført sommerklær, og er ikke rustet for temperaturer nærmere null grader. Her er syriske barn, som sammen med familiene sine i nærheten av den syriske byen Azaz - som et stopp før de fortsatte mot Tyrkia. Det befinner seg nå hvor det nå befinner seg over 120 000 syrere i Tyrkia. Foto: Muhammed Muheisen / AP Photo / NTB Scanpix
VINTEREN KOMMER: I dag trappet USA opp støtten til syriske flyktninger som søker ly i nabolandene Jordan, Tyrkia og Libanon - blant annet for at familiene skal holde seg varme gjennom vinteren. Mange flyktet innført sommerklær, og er ikke rustet for temperaturer nærmere null grader. Her er syriske barn, som sammen med familiene sine i nærheten av den syriske byen Azaz - som et stopp før de fortsatte mot Tyrkia. Det befinner seg nå hvor det nå befinner seg over 120 000 syrere i Tyrkia. Foto: Muhammed Muheisen / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Dette er den største gruppen av høyere offiserer som har forlatt landet på flere måneder.

- Vi har sett avhoppinger fra den syriske hæren tidligere, men med ni høytstående generaler i forgårs og 26 andre militære i går - alle med familiene sine - skjer det en plutselig opptrapping, sier Kverme.

Tyrkiske myndigheter har tidligere advart mot at de snart nærmere seg smertegrensa for hvor mange flyktninger de har kapasitet til å ta imot.

Flykningtall dobbles Til nå har 395 000 flyktninger forlatt det krigsherjede landet, og Flyktninghjelpen er det et akutt behov for pengehjelp for å kunne dekke også kommende flyktningers behov.

Andre naboland som har mottatt flyktninger er Jordan, Libanon og Irak.

MASSEFLUKT: Til nå har 395 000 flyktninger forlatt krigsherjede Syria, og ifølge beregninger OCHA har gjort vil tallet øke til 700 000 tidlig i 2013. Disse syriske guttene er interne flyktninger i Syria, og befant seg i går i den syriske byen Atmeh lekende med et lekevåpen, nær grensen til Tyrkia. Foto: Khalil Hamra / AP Photo / NTB Scanpix
MASSEFLUKT: Til nå har 395 000 flyktninger forlatt krigsherjede Syria, og ifølge beregninger OCHA har gjort vil tallet øke til 700 000 tidlig i 2013. Disse syriske guttene er interne flyktninger i Syria, og befant seg i går i den syriske byen Atmeh lekende med et lekevåpen, nær grensen til Tyrkia. Foto: Khalil Hamra / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Dette tallet vil ifølge OCHA nå 700 000 tidlig i 2013, melder Al Jazeera.

Vil ha Assad i eksil Etter at statsministeren i Storbritannia, David Cameron, uttalte at han var villig til å tilby Syrias president Bashar Basar al-Assad eksil for å få en slutt på blodbadet, svarte al-Assad med et klokkeklart intervju med Russia Today TV.

- Jeg ble ikke skapt av vesten for å reise til vesten, eller noe annet land. Jeg er syrisk, ble skapt i Syria, og lever og dør i Syria, sa han til kanalen.

- Jeg er ingen marionett, sa han videre.

Assad fortalte at han bare ville gå av som president dersom folket bestemte det ved en folkeavstemning.

LØPER FOR LIVET: Flyktende syrer løper over grensa fra den syriske byen Ras al-Ain til den tyrkiske byen Ceylanpinar i nord. Foto: Stringer / REUTERS / NTB Scanpix
LØPER FOR LIVET: Flyktende syrer løper over grensa fra den syriske byen Ras al-Ain til den tyrkiske byen Ceylanpinar i nord. Foto: Stringer / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

- Den eneste måten det kan avgjøres på er via valgurnene, sa han.

Utenlandsk støtte Midtøsten-ekspert Kai Kverme mener det ikke er noen grunn til å tro at regimet vil gå inn i fredsforhandlinger så lenge Russland og Iran støtter landet.

I FNs sikkerhetsråd har Kina sammen med Russland holdt igjen sanksjoner overfor Syria.

- Iranerne støtter utvilsomt landet, og det er tydelige signaler fra russisk hold. Regimet har fra første dag slått ned fredelige demonstrasjoner med voldsbruk, og regimet vil slåss videre til de blir knust, rett og slett.  De er fanget i sin egen retorikk og strategier.

I det intervjuet med den russiske TV-kanalen avviste Assad også at det i det hele tatt er noen borgerkrig i landet. Han har hele tiden omtalt opprørsgruppene, som slåss mot hans soldater, som «terrorister».

- FORFERDELIG: Midtøstenekspert ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, mener borgerkrigen potensielt vil utvikles med utplassering av raketter på den Tyrkiske siden mot Syria. Foto: Universitetet i Oslo
- FORFERDELIG: Midtøstenekspert ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, mener borgerkrigen potensielt vil utvikles med utplassering av raketter på den Tyrkiske siden mot Syria. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

Denne konflikten kunne bli langvarig dersom opprørerne fortsetter å motta støtte fra utlandet, mente han.

Betent i Tyrkia - Samtidig som den engelske statsministeren tar til orde for en økende innblanding og engasjement har Tyrkia bedt om å få utplassert rakketter langs grensa mot Nord-Syria.

Tyrkia har fra før styrket beredskapen langs grensa med stridsvogner og antiluftskyts. Landet har systematisk gjengjeldt ilden fra syrisk hold.

Ifølge den tyrkiske utenriksministeren, Ahmet Davutoglu, forbereder NATO seg nå på å utplassere amerikanskproduserte Patriot-raketter.

- Med dette kan vi potensielt stå overfor en ny utvikling i konflikten, og det syriske regimet kommer til å svare på dette dersom de er i stand til det, sier Kverme.

Møte for opposisjonen Fra og med i går møttes en splittet syrisk opposisjonen i Qatars hovedstad Doha for å velge en ny forsamling med 45 medlemmer samt en leder.

- UUTHOLDELIG: OCHAs operasjonsleder John Ging deltok i dag på et møte i femte møtet i «Syrian Humanitarian Forum» arrangert i Genéve. - Det er viktig at omverdenen er klar over hvor desperat situasjonen innad i Syria er. Det er uutholdelig at innbyggerne havner i en stadig større lidelse med behov for humanitær bistand, sa han i dag. Foto: Salvatore Di Nolfi / AP Photo / Keystone / NTB Scanpix
- UUTHOLDELIG: OCHAs operasjonsleder John Ging deltok i dag på et møte i femte møtet i «Syrian Humanitarian Forum» arrangert i Genéve. - Det er viktig at omverdenen er klar over hvor desperat situasjonen innad i Syria er. Det er uutholdelig at innbyggerne havner i en stadig større lidelse med behov for humanitær bistand, sa han i dag. Foto: Salvatore Di Nolfi / AP Photo / Keystone / NTB Scanpix Vis mer

I kveld ble det klart at kristne George Sabra ble valgt til leder for opposisjonen, melder Al Jazeera.

Han er fra før leder for det demokratiske syriske folkeparti.

Dette skjer etter press fra blant annet USA - som i dag erklærte at de vil bevilge 34 millioner dollar, eller 948 millioner kroner, for å hjelpe konfliktrammede i Syria, ifølge eNewsChannels.

- Opposisjonen har tilgang til mer og mer våpen. Samtidig blir såret dypere ved at flere blir drept og såret, noe som gjør det vanskeligere å sette seg ved forhandlingsbordet. Begge sidene blir etter hvert støttet av utenlandske krefter, og det opprettholder voldsspiralen, sier Kverme.

INGEN SKOLE: Syriske barn i landsbyen Atmeh, nær den tyrkiske grensa i går. En reversert «Syria Humanitarian Response Plan» ble framlagt på møtet til Syrian Humanitarian Forum i dag. Planen skal iverksettes for å hjelpe syrere med mat, medisiner, telt og tilgang til skole i områder sterkt rammet av borgerkrigen. Foto: Khalil Hamra / AP Photo / NTB Scanpix
INGEN SKOLE: Syriske barn i landsbyen Atmeh, nær den tyrkiske grensa i går. En reversert «Syria Humanitarian Response Plan» ble framlagt på møtet til Syrian Humanitarian Forum i dag. Planen skal iverksettes for å hjelpe syrere med mat, medisiner, telt og tilgang til skole i områder sterkt rammet av borgerkrigen. Foto: Khalil Hamra / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- USA har overraskende nok direkte henstilt seg til opposisjonen om å slå seg sammen. Her ligger det under at de vil øke hjelpen til dem dersom de gjør det, sier Kverme videre.

Ukjent resultat Den arabiske ligas utsending til FN, Mokhtar Lamani, har tidligere sagt at splittelsen i opposisjonen er et av de største hindrene for å få til en løsning på borgerkrigen i landet.

- Vi må se om opposisjonen klarer å forene seg, det har ikke kommet et resultat ut av det ennå. De vil tjene på et størst mulig samarbeid, men det spørs også hvordan resten av verden kommer til å reagerer på det, sier Kverme.

Den største motpolen mot Bashar al-Assads regime har til nå være Det syriske nasjonalrådet (SNC). Gruppen består i hovedsak av islamister støttet av Den muslimske brorskap - den omstridte og største islamske organisasjonen i verden.

De fleste av lederne i Syrias Nasjonalråd (SNC) lever i eksil, og regjeringen i USA mener at SNC ikke lenger har noen reel lederrolle i den splittede opposisjonen.

Norges standpunkt Kverme mener Norge tidligere kunne ha tatt en klarere standpunkt til borgerkrigen i Syria.

OVER 8000: Det siste døgnet har om lag 9000 syrere flyktet over til Tyrkia de siste 24 timene. Foto: REUTERS / Stringer / NTB Scanpix
OVER 8000: Det siste døgnet har om lag 9000 syrere flyktet over til Tyrkia de siste 24 timene. Foto: REUTERS / Stringer / NTB Scanpix Vis mer

- Norge har valgt en linje hvor de i liten eller ingen grad har blandet seg inn i denne konflikten. Det hadde vært en ønske at vi hadde hatt en visshet om å sette i gang sanksjoner mye tidligere, sier Kverme, og fortsetter:

- Men det er klart at Norge er et lite land uten store handelsforbindelser til Syria. Til tross for at vi har en historie med involvering med Midtøsten er det kanskje ikke så mye Norge kunne ha bidratt med heller.

Frykter vinteren I dag ble det femte møtet i «Syrian Humanitarian Forum» arrangert i Genéve, Sveits` andre største by sørvest i landet. Mer enn 350 deltagere fra forskjellige land og humanitære organisasjoner deltok på forumet for å diskutere behovet for økende hjelp til syrerne.

Ifølge OCHA er mangler mottakene i disse nabolandene penger til å ta imot flyktningene, og bare 50 prosent av beløpet som trengs - er donert.

En reversert «Syria Humanitarian Response Plan» ble framlagt på møtet til Syrian Humanitarian Forum i dag. Planen skal iverksettes for å hjelpe syrere med mat, medisiner, telt og tilgang til skole i områder sterkt rammet av borgerkrigen.

Ifølge Den røde halvmåne er over 1,6 millioner mennesker hjemløse i Syria, og mange av disse har søkt ly på skoler og andre offentlige bygninger. Ifølge UNICEF blir 470 skoler brukt som bosted, noe som forhindrer barn i å gå på skolen.

Temperaturen i Syria om vinteren synker til rundt null grader om vinteren, og UNICEF er bekymret for syriske flyktninger, som reiste fra sine hjem i sommerklær.

NEKTER Å GÅ AV: Syrias president Bashar al-Assad ble intervjuet av russisk presse, og sa at han ikke kom til å gå av, men mindre en folkeavstemning avgjorde dette. Foto: Benoit Tessier / REUTERS / NTB Scanpix
NEKTER Å GÅ AV: Syrias president Bashar al-Assad ble intervjuet av russisk presse, og sa at han ikke kom til å gå av, men mindre en folkeavstemning avgjorde dette. Foto: Benoit Tessier / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
BOR I TELT: Lille Amina Al Sado på fem år poserer for fotografen den syriske landsbyen Atmeh, nær Tyrkia. De fleste av flyktningene i de provisoriske teltene på den syrisk/tyrkiske grensa er barn, og ifølge foreldre har barna problemer med å sove og får panikk når de hører lyden av fly. Flere av barna har mistet familiemedlemmer og har sett kamper på nært hold. Foto: Khalil Hamra / AP Photo / NTB Scanpix
BOR I TELT: Lille Amina Al Sado på fem år poserer for fotografen den syriske landsbyen Atmeh, nær Tyrkia. De fleste av flyktningene i de provisoriske teltene på den syrisk/tyrkiske grensa er barn, og ifølge foreldre har barna problemer med å sove og får panikk når de hører lyden av fly. Flere av barna har mistet familiemedlemmer og har sett kamper på nært hold. Foto: Khalil Hamra / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer