Rømmer sykehus i protest

TRONDHEIM (Dagbladet): Etter fire år som sjef for Medisinsk klinikk ved Regionsykehuset i Trondheim, sier klinikkoverlege Hermod Petersen opp i protest. Han mener de blir utsatt for et sparetyranni som går ut over pasientenes sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hermod Petersen har mange ganger sagt ifra om forholdene ved sykehuset, uten å nå igjennom. Det er derfor i fortvilelse han går til det drastiske skritt å forlate jobben.

- Jeg vet ikke om noen annen måte å bli hørt på, enn å si opp, og lage en masse støy, sier Petersen til Dagbladet.

Midt i forrige uke leverte han inn sin avskjedssøknad, og fredag hadde han sin siste arbeidsdag ved klinikken.
- Situasjonen har utviklet seg over tid, med en tiltakende spareterror. Den i utgangspunktet meget dyktige ledelsen ved sykehuset har vært totalt tyrannisert av umulige sparetiltak, sier Hermod Petersen.

Stort behov

Han mener RiT har behov for mellom 50 og 100 millioner kroner i økte bevilgninger bare for å kunne holde driften på dagens aktivitetsnivå.

Det er et nivå som i følge Petersen innebærer lange ventelister, overbelegg som truer sikkerheten, prekær utstyrssituasjon som også går på sikkerheten løs, farseaktig kvalitetssikring, overbelastet personale og pålegg fra Helsetilsynet for utilstrekkelig tilbud til kreftpasientene.
I stedet for å få plusset på budsjettet, opplever RiT å bli pålagt å spare et sted mellom 40 og 60 millioner kroner.

- Denne sparingen blir pålagt oss, samtidig som de presterer den uforskammethet å si at det ikke skal gå ut over pasientene. Det er ren frekkhet, sier Petersen.

Umulige kutt


Han mener det er umulig å foreta disse kuttene uten at det går ut over kvaliteten på helsetilbudet og pasientenes sikkerhet.

- Problemet er at det lages skinnsparetiltak for å få det hele til å gå rundt. Dermed får ikke politikerne riktige tilbakemeldinger, og derfor kan de sitte på TV og si at de ikke visste noe om forholdene ved Sentralsykehuset i Akershus, sier Petersen.

Ansvaret

Han spør seg om hvem som blir sittende med ansvaret hvis det går galt. Er årsaken ressursmangel eller for dårlig organisatorisk arbeid?

- Systemet fanger seg selv. Derfor er det best å si fra seg ansvaret og gå av, sier Hermod Petersen.

Hermod Petersen
GÅR I PROTEST: Klinikkoverlege Hermod Petersen sier opp jobben i protest og forlater sjefsstolen ved Medisinsk klinikk på Regionsykehuset i Trondheim.