Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romney betalte 14,1 prosent skatt i fjor

Mitt Romney bøyde seg til slutt for press fra både motstandere og allierte og slapp noen flere opplysninger om sine skatteforhold. De viser at han betalte 14,1 prosent skatt i fjor.

SKATT :  Mitt Romney betalte 14,1 prosent i skatt i fjor. Foto:Ap / Nicholas Kamm
SKATT : Mitt Romney betalte 14,1 prosent i skatt i fjor. Foto:Ap / Nicholas Kamm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-AFP-Reuters): Romney er lenge blitt kritisert for ikke å ville offentliggjøre skatteopplysningene sine. Demokratene mener det er ugler i mosen, og mange republikanere mener han burde komme fram med informasjonen for å få slutt på spekulasjonene.

Nå ligger den republikanske kandidaten imidlertid et stykke bak president Barack Obama på meningsmålingene, og fredag valgte Romney-leiren å gå ut med hva han har betalt i skatt.

Men han slapp bare det fullstendige skatteoppgjøret for 2011, slik han tidligere har lovet. Det viser at han betalte 1,9 millioner dollar i skatt, nesten 11 millioner kroner, av en inntekt på drøye 13 millioner dollar. Det gir en skatteprosent på 14,1 prosent.

Bare oppsummering

I tillegg la han fram et brev fra revisorene sine som sier han betalte gjennomsnittlig 20,2 prosent i året fra 1989 til 2009, med 13,6 prosent som det laveste. Men for disse årene nekter han fortsatt å gi fra seg skatteoppgjørene.

Romney har mesteparten av sin inntekt fra profitt fra investeringer, utbytte og renter som skattlegges til en lavere prosent enn lønnsinntekter, der maksimal skatteprosent er 35. Folk med middels inntekter skatter gjerne opp til 25 prosent.

Han har nektet å legge fram noen skatteopplysninger fra tiden da han var sjef for Bain Capital, et selskap Demokratene hevder tjente sine penger på å nedlegge bedrifter. Romneys formue er på mellom 1 milliard og 1,6 milliarder kroner.

Ifølge papirene han la fram fredag, betalte han mer skatt enn han behøvde i 2011. Han unnlot å føre opp til fradrag noe av det han ga til veldedige formål, slik at skatteprosenten ikke skulle gå under 13 prosent slik han hadde lovet.

Romney og hans kone Ann ga mer enn 4 millioner dollar til veldedighet i fjor, hvorav vel 1 million til mormonkirken.

Nektet

Vanligvis offentliggjør kandidater i amerikansk politikk sine skatteopplysninger helt i begynnelsen av valgkampen, men Romney har nektet. Det har invitert til beskyldninger fra Demokratene om at han har noe å skjule.

De kaller ham en søkkrik plutokrat som ikke har peiling på hvordan vanlige folks liv er og betaler mindre skatt enn folk flest.

Demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid, har endog hevdet at han ikke har betalt skatt i det hele tatt de siste ti årene.

Romney selv bedyrer at alt er lovlig. Begrunnelsen hans for ikke å frigi mer dokumentasjon er at det bare ville gi demokratene «hundrevis eller tusenvis av sider de kunne vri og vrenge på og lyve om».

Nye beskyldninger

At han har nektet og fortsatt nekter å offentliggjøre noen skatteoppgjør fra før 2010, fører til beskyldninger om at han bruker skattehull og kreativ bokføring for å holde formuen unna skatteoppkreverne.

At han la fram opplysningene fredag ettermiddag, det tradisjonelle tidspunktet for å offentliggjøre opplysninger politikerne håper ikke skal tiltrekke medienes interesse, bidrar bare til å holde skepsis og mistanker i live.

Demokratene har også beskyldt ham for å benytte alle de hullene han kan finne i skattelovene, og å skjule penger i skatteparadiser utenfor USA. Reid har sagt at han har pengene i Sveits, Bermuda og Caymanøyene. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media