Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romney er republikanernes kandidat

Vant landsmøteavstemning etter høylytt krangel med Ron Paul-tilhengere.

KLAR: Det republikanske partiet valgte i natt norsk tid Mitt Romney som sin presidentkandidat. Kona Ann kom i dag til landsmøte for å holde en av hovedtalene. Foto: REUTERS/Brian Snyder
KLAR: Det republikanske partiet valgte i natt norsk tid Mitt Romney som sin presidentkandidat. Kona Ann kom i dag til landsmøte for å holde en av hovedtalene. Foto: REUTERS/Brian Snyder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TAMPA (Dagbladet): Mitt Romney (65) fikk som ventet langt mer enn de nødvendige 1144 stemmene han trengte for å vinne nominasjonen på republikanernes landsmøte i Tampa i Florida.

Delstat etter delstat avga sine stemmer, og da partiet kom til New Jersey, steg et jubelbrus opp fra den gigantiske salen. Romney hadde fått tilstrekkelig med stemmer. Dermed er valgkampen mellom president Barack Obama og Romney for alvor i gang.

Bråk Det var langt fra noen overraskelse at Romney ville vinne nominasjonen. Den eneste andre kandidaten som fortsatt formelt var med i racet var liberterianeren Ron Paul, som hadde langt færre delegater. De ga seg imidlertid ikke uten en kamp. Da Paul selv gikk på kryss og tvers av landsmøtesalen for å håndhilse og takke tilhengere, kom de med høylytte tilrop.

«La ham tale», ropte de kraftfullt.

Romneys støttespillere har nemlig nektet Paul å tale på landsmøtet dersom han ikke fullt ut gir sin støtte til Romney.

Tilhengerne hans fra seks delstater hadde også sendt inn krav om at Pauls navn skulle være på stemmesedlene i landsmøtesalen. En slik avstemning ønsket ikke Romney-leiren fordi de fryktet at det ville ta fokuset fra Romney.

JUBELBRUS: Landsmøtedelegater fra Texas jubler for Romneys nominasjon. Foto: AP Photo/Jae C. Hong
JUBELBRUS: Landsmøtedelegater fra Texas jubler for Romneys nominasjon. Foto: AP Photo/Jae C. Hong Vis mer

- Målet er å få Paul inn i nominasjonen, slik at alle har et valg. Hvis de stemmer for Romney, så er han demokratisk valgt. Vi vil bare ha et valg, sier delegaten Gary Heyer fra en av de seks delstatene, Minnesota, til Los Angeles Times.

Partiet besluttet også å nekte delegater fra delstaten Maine, hvor Paul har mange tilhengere, plasser i landsmøtesalen. Det førte til utbrudd fra flere grupper i salen.

«La dem sitte nå!» ble det ropt taktfast.

Hele kampen dreier seg om i hvilken grad toppen i partiet skal få bestemme hvilke delegater som får plass på landsmøtet i framtida.

Konservativ plattform Foruten å nominere Romney, vedtok også republikanerne en politisk plattform. Plattformen var utarbeidet under ledelse av Virginia-guvernør, Bob McDonnell.

Plattformen bidrar til at republikanerne inntar tydelige konservative standpunkter i spørsmål som selvbestemt abort, trygdeordninger og innvandring.

SKAPTE TRØBBEL: Libertarianeren Ron Paul kom til landsmøtesalen i Tampa og fyrte opp sine tilhengere. Foto: EPA/JUSTIN LANE
SKAPTE TRØBBEL: Libertarianeren Ron Paul kom til landsmøtesalen i Tampa og fyrte opp sine tilhengere. Foto: EPA/JUSTIN LANE Vis mer

Landsmøtet skulle egentlig startet mandag, men ble utsatt til tirsdag på grunn av stormen «Isaac», som i ettermiddag amerikansk tid ble oppgradert til en orkan. Det er ventet at den vil treffe New Orleans og Mexicogolfen i løpet av kvelden. Situasjonen har lagt en stor demper på landsmøtet

- Først vil jeg sende våre tanker og bønner til sikkerheten til dem som befinner seg i orkanens vei, sa styreleder i partiets nasjonale komité, Reince Priebus da han åpnet møtet.

Torsdag kveld skal Romney etter planen formelt akseptere nominasjonen under sin tale på landsmøtet. I kveld er det kona hans, Ann og New Jersey-guvernør, Chris Christie som er hovedtalerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media