SATTE PENGER PÅ ROMNEY: Konservative Jan Arild Snoen har tjent gode penger på å valgresultatgambling. Beløpene han satte på Mitt Romney, kastet imidlertid lite av seg. Foto: TRULS BREKKE / DAGBLADET
SATTE PENGER PÅ ROMNEY: Konservative Jan Arild Snoen har tjent gode penger på å valgresultatgambling. Beløpene han satte på Mitt Romney, kastet imidlertid lite av seg. Foto: TRULS BREKKE / DAGBLADETVis mer

- Romney hadde litt uflaks

USA-kjenner Jan Arild Snoen mener «Sandy» slo uheldig ut for republikanernes presidentkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Romney hadde litt uflaks med «Sandy»; Obamas seier var relativt klar, sier samfunnsdebattant og USA-kjenner Jan Arild Snoen til Dagbladet.

Han sikter til at den nygjenvalgte presidenten Barack Obama kan ha dratt fordel av å være synlig som nasjonsleder under forrige ukes naturkatastrofe - et tidsrom da motkandidat Mitt Romney praktisk talt var borte fra offentligheten.

Gambler på valg Snoen, en markant representant for det politisk konservative Norge og Romney-tilhenger, har i en årrekke satt penger på valgkandidater. Så også foran nattas valg, som han selv har omtalt i tidsskriftet Minerva - men han kan nå anse innsatsen som tapt etter at Barack Obama ble gjenvalgt.

Hvor mye han satte på republikanernes kandidat, vil han ikke ut med - og konstaterer isteden at demokrat Obama lyktes i å mobilisere sine egne velgere; det er en allmenn oppfatning at demokratene tjener på høy valgdeltakelse.

- Foran valget var det usikkert hvor mange som ville bli sittende hjemme. Men det viser seg at mange kom ut på valgdagen, sier Snoen.

USA-kjenneren og -vennen sier Obama også har tjent på en tiltakende optimisme i det amerikanske samfunnet mht. den økonomiske situasjonen.

- 46 prosent av de spurte i en valgdagsmåling sier det nå går i riktig retning - det virker som om dette ligger til grunn for at de nå gir Obama tillit i fire år til.

Twitter-rekord Obama har fått full uttelling for sin aktivitet i sosiale medier; hans «Four more years»-melding på Twitter ble de første 22 minuttene videretweetet av 320 000, og slo dermed Justin Biebers gamle rekord med god margin. Tilsvarende statusoppdatering på Facebook har i skrivende stund fått nærmere 2,9 millioner «likes».

Romney har ikke i nærheten av så høy aktivitet som sin rival. Likevel tror ikke Snoen dette har fått avgjørende betydning for valgresultatet.

- Obama går tilbake i den yngste aldersgruppa blant velgerne. Det kan ha dempet fordelen ved aktiviteten på sosiale medier, sier Jan Arild Snoen.