Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Romney må ut i hundehuset

Enkelte vil kaste Mitt Romney ut av det republikanske parti etter at han stemte for å felle Donald Trump, men det er ikke utenkelig at Trump kan få bruk få senatoren, også i framtida.

STEMTE IMOT: Mitt Romney stemte mot sin egen president i riksrettsaken. Video: AP Vis mer

Onsdag kveld stemte Senatet for å frikjenne president Donald Trump for begge tiltalepunktene mot ham i riksrettssaken.

At Senatet stemte for å frikjenne ham var på ingen måte noen overraskelse. Den eneste overraskende vendingen var at den republikanske senatoren Mitt Romney bestemte seg for å stemme mot «partilinja».

Han stemte for å felle Trump etter tiltalepunktet om maktmisbruk.

SVARER: President Donald Trump frikjent i riksrettssaken, rett etter la han ut denne videoen på Twitter. Vis mer

«Mislykket presidentkandidat»

For presidenten var Romneys stemme malurt i begeret. Den gjorde at presidenten ikke kan peke på at hele prosessen var politisert, og at det bare var demokrater som ville felle ham.

Som den eneste republikaneren som stemte for å felle Trump, står Romney nå alene i den politiske stormen. Hvor lenge angrepene mot ham vil pågå, er bare opp til Trump, skriver Washington Post.

Angrepene fra presidenten startet allerede like etter at frikjennelsen var et faktum. I en video Trump delte på Twitter et par timer etter frifinnelsen finner man ord som «sleip», «slu» og «snikende» over bilder av Romney.

Tidlig torsdag morgen hadde president Trump en ny melding til tidligere presidentkandidat, Mitt Romney.

«Hadde den mislykkede presidentkandidaten Mitt Romney viet den samme energien og sinnet til å overvinne en vaklende Barack Obama, som han skinnhellig gjør mot meg, kunne han vunnet valget. Les utskriftene», skriver presidenten.

- Ut i hundehuset

Siste del av Twitter-meldingen, «les utskriftene»(«Read the transcripts») har vært Trumps «motto» under hele riksrettsprosessen. Trump mener de utskriftene av samtalen mellom ham og den ukrainske presidenten Volodomy Zelenskyj viser at han ikke la utilbørlig press på Ukraina for å få dem til å etterforske presidentkandidat Joe Biden, og hans sønn Hunter Biden.

Det store spørsmålet er hva slags konsekvenser det får for Romneys politiske virke.

- Enhver republikaner som trosser Trump må flytte ut i hundehuset. De i Kongressen som har trosset ham tidligere, som Bob Corker og Jeff Flake, stilte ikke til gjenvalg, sier Hilmar Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og postdoktor ved Universitetet i Bergen.

ISKALDT MØTE: Det var lite gjensynsglede å se da president Donald Trump og lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, møttes igjen. Video: CNN/AP Vis mer

Trump og Romney har kjent hverandre lenge, og forholdet har gått i bølgedaler. Under valget i 2012 støttet Trump Romney i hans kamp for å slå Barack Obama i presidentvalget.

«Jeg har hatt gleden av å bli kjent med Ann D. Romney og Mitt Romney det siste året. De elsker Amerika. La oss dytte dem over toppen i dag», skrev Trump på valgkvelden.

Dagen etter, da tapet var et faktum, omtalte Trump Romney som «en god mann, som ikke fikk kontakt med folket».

Vil kaste Romney ut

Siden har forholdet blitt mer anstrengt. Under valgkampen i 2016 sto Romney fram som en krass Trump-kritiker. Han kalte blant annet Trump «falsk» og «en svindler».

Forholdet mellom de to profilerte politikerne var riktignok ikke dårligere enn at Donald Trump ga Romney sin fulle støtte da sistnevnte bestemte seg for å stille til valg i Utah i 2018.

«Mitt Romney har annonsert at han stiller til valg for Senatet i den fantastiske staten Utah. Han vil bli en veldig god senator og en verdig etterfølger av Orrin Hatch, og har min fulle støtte», skrev Trump på Twitter.

Siden den gang har forholdet surnet igjen, spesielt siden Romney hele tiden har vært kritisk til Trumps oppførsel mot Ukraina, som til slutt endte med at Romney mente at presidenten hadde misbrukt sin makt.

Den konklusjonen har fått presidentens sønn, Donald Jr., til å ta til orde for at Romney kastes ut av partiet. Det er det, ifølge Washington Post, svært usannsynlig at partiet kommer til å gjøre, selv om presidentens allierte kan presse på for det.

For selv om Romney nå er helt ute i «hundehuset», betyr ikke det at han blir der for alltid, sier Mjelde. For Trump er en «transaksjonell fyr».

- Blir Romney nyttig for Trump i framtida, står nok kontordøra på Det ovale kontor på gløtt for ham. Vi har jo sett at forholdet mellom Jeff Sessions og Trump ser ut til å være på bedringens vei, fordi Sessions stiller til valg og Trump kan trenge ham i Senatet, sier Mjelde.

Mjelde påpeker også at Romney, som partiets forrige presidentkandidat har en særegen rolle, som gir ham en mikrofon få andre har.

- Han kan koste på seg mer uavhengighet enn de fleste andre, sier Mjelde.

«Nesten-forvandling» av Romney

Det er også lenge, nærmere bestemt fire år, til Romney må stille til valg igjen, dersom han ønsker å fortsette i Senatet. Det er det ikke gitt at han vil, siden han da er 76 år gammel.

Det er uansett opp til velgerne i dypt religiøse Utah å avgjøre Romneys skjebne, og ikke Trump. Det er heller ikke i Utah at Trump er mest populær, påpeker Mjelde.

- Og det er fire år til Romney er på valg igjen. Da kan Trump være ute av amerikansk politikk for lengst, og det kan være en annen og mer tradisjonell republikaner som er partiets frontfigur - til og med noen som står Romney nært, sier Mjelde.

Uansett hva framtida blir for Romney, så var han klar over at avgjørelsen hans ville få konsekvenser, og at mange i partiet er svært uenige.

Men, understreket Romney, han måtte stemme i tråd med sin samvittighet og sin mormonske tro.

- Som senator har jeg sverget en ed til Gud at jeg vil tjene rettferdigheten upartisk. Med min stemme viser jeg mine barn og deres barn at jeg gjorde min plikt etter beste evne, sa Romney.

Mjelde peker på at det er interessant at Romneys image nå gjennomgår en «nesten-forvandling».

- Hovedkritikken mot presidentkandidat Romney i 2012 var jo nettopp at han manglet ryggrad og ikke sto for noe, sier Mjelde.