- STEM PÅ MEG! Mitt Romney føler at han har vind i seilene etter den siste valgkampdebatten i Boca Raton (bildet), og at han har fått inn flere fulltreffere midtskips på president Barack Obama. Foto: REUTERS/Rick Wilking
- STEM PÅ MEG! Mitt Romney føler at han har vind i seilene etter den siste valgkampdebatten i Boca Raton (bildet), og at han har fått inn flere fulltreffere midtskips på president Barack Obama. Foto: REUTERS/Rick WilkingVis mer

Romney mener Obama er sjef på et synkende skip

Mener Obamas valgkampanje tar inn vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Full av energi etter presidentdebattene setter republikanernes presidentkandidat Mitt Romney nå alt inn på å kapre velgerne i noen få avgjørende vippestater.
På et valgmøte i Henderson i Nevada tirsdag sa Romney at det er han som har mest medvind i valgkampen, og at batteriet er fulladet etter de tre presidentdebattene.

Sju delstater
- Obamas valgkamp tar inn vann, mens vår er på vei fremover i full fart, sa republikanernes kandidat.

Strategene for president Obama og guvernør Romney er nå enige om at slaget om Det hvite hus nå står i sju delstater, såkalte vippestater, som kan gå til begge kandidater, skriver nettstedet Politico. De sju er Ohio, Iowa, Colorado, Virginia, New Hampshire, Florida og Wisconsin.

Målrettet reklame Sistnevnte har ikke stemt republikansk siden 1984, men Romney har økt oppslutningen der den siste tiden og håper han kan kapre den fra Demokratene.

Republikanernes valgkampledelse er oppspilt over det de mener er en økt sjanse for å vinne i Pennsylvania, ifølge Politico. De vurderer derfor å kjøpe mer TV-reklame i delstaten.

Romney konsentrerer seg imidlertid enda mer om de andre vippestatene, og mest av alt om Ohio.

- Vi kommer til å være mye i Ohio, sier Romney-rådgiveren, Stuart Stevens.

Fra stat til stat Obamas valgkampledelse er overbevist om at de har et overtak i Ohio, Wisconsin, Iowa, New Hampshire og Nevada, og vil ennå ikke avskrive Colorado, Florida og Virginia.

- Iowa, Wisconsin og Ohio er avgjørende. Vinner vi de tre, blir presidenten gjenvalgt, sier senator Dick Durbin til Politico.

Obama reiser denne uka på en 48-timers rundtur til Colorado, Nevada, Florida, Virginia og Ohio, før han vender tilbake til New Hampshire lørdag for andre gang på ti dager.

- Ohio avgjør Romney besøker de neste dagene Colorado og Nevada før han vender nesa til Midtvesten og de to delstatene han mener å ha stor fremgang i, Iowa og Ohio.

Begge sider mener ifølge Politico at det er Ohio-resultatet som avgjør.

Tidligere rådgiver til Bill Clinton, William Galston ved tenketanken Brookings Institution, er i hvert fall ikke i tvil.

- Det er svært enkelt. Nok en gang vil det være Ohio som avgjør. Jeg er føler meg ganske så sikker på at den som vinner Ohio blir USAs president. Og det tror jeg også de to leirene er enige i, sier Galston til CNN.

Jevnt Meningsmålingene viser nå at det er svært jevnt mellom de to kandidatene i Ohio. Obama har kanskje et ørlite overtak.

I 2008 slo Obama John McCain i Ohio med 52 prosent mot 47 prosent, takket være et stort fremmøte blant demokratene og at han klarte vinne i tradisjonelt republikanske områder. Spørsmålet blir om han klarer å gjenta dette.

- Nå er det for jevnt til å si hva som kommer til å skje. Resultatet kommer trolig til å avhenge av hvem av de to som klarer å få flest av sine tilhengere til å stemme, sier Paul A. Beck, professor i statsvitenskap ved Ohio State University, til CNN.
NTB-AFP