Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Romney presser ham ut

Mitt Romney ber partikollega Todd Akin trekke seg etter en uttalelse om at kvinner ikke kan bli gravide etter det han kaller «reell voldtekt».

PRESSES UT: Kongressrepresentant Todd Akin mener seg misforstått etter å ha levert et spesielt argument for at voldtatte kvinner ikke skal ha rett til abort.  AFP PHOTO
PRESSES UT: Kongressrepresentant Todd Akin mener seg misforstått etter å ha levert et spesielt argument for at voldtatte kvinner ikke skal ha rett til abort. AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var som et innlegg i abortdebatten Akin kom med sin spesielle uttalelse. Den sterkt religiøse konservative republikaneren mener øyensynlig at kvinnekroppen på guddommelig vis automatisk lukker seg, og nekter sædcelles tilgang, etter en voldtekt.

Ikke rett til abort
Etter å ha snakket med leger sier Akin at han hadde fått forståelse for at voldtatte kvinner ikke kan bli gravide.

- Hvis det er en reell voldtekt, har kvinnekroppen måter å prøve å stenge hele greia på, sa Akin i sin etter hvert mye omskrevne uttalelse.

Uttalelsen skulle være et argument for at heller ikke voldtatte kvinner skal ha rett til abort.

Men nå har saken blitt så belastende for republikanerne at presidentkandidat Romney vil ha Akin og hans «reelle voldtekt» bort fra offentlighetens søkelys, og har bedt Akin trekke seg fra kampen om en plass i senatet fra staten Missouri. Romney kaller Akins uttalelser «fornærmende og gale».

Nekter å trekke seg
- Idag har mine venner fra Missoury bedt ham (Akin) om å trekke seg, og jeg mener han skal godta deres råd, og trekke seg fra kampen om senatsplassen, sa Romney i går.

Akin har i etterkant beklaget og unnskyldt sin uttalelse og mener den har ført til «litte grann overraeksjon», og han slåss nå mot å bli presset ut. Han mener feilen han har begått er «et ord i en setning på en dag».

Men substansen i sin uttalelse tar han tilsynelatende ikke avstand fra.

Det siste inne forskning...
- Med mitt standpunkt vil det styrke vårt land. Jeg har ikke gjort noe moralsk eller etisk galt, som folk i politikken av og til gjør, sier Akin til sitt forsvar.

Mens republikanske ledere i til dels sterke ordelag har kritisert sin partikollega fra Missouri, krever andre konservative en avstemning om abort på partilandsmøtet neste uke. De krever et generelt forbud om abort, også om, graviditet er et resultat av voldtekt.

Ikke minst på grunn av Akin er abort i ferd med å bli et mer sentralt valgkamptema enn det var tidligere i valgkampen.

Det hører med til historien at Akin sitter i Kongressens forskningskomite, og sånn sett burde være mer oppdatert på dette feltet enn folk flest.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media