Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romney-seier kan ødelegge USAs popularitet i Europa

Men Obama sliter med imaget i Midt-Østen.

DÅRLIG RYKTE: En seier for Mitt Romney kan endre europeeres syn på USA igjen. Her er Romney i New Hampshire Foto: Johannes Worsøe Berg
DÅRLIG RYKTE: En seier for Mitt Romney kan endre europeeres syn på USA igjen. Her er Romney i New Hampshire Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs rykte i Europa kan synke like lavt som under George W. Bush hvis den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney vinner valget, skriver The Guardian.

En ny, internasjonal spørreundersøkelse utført av YouGov publisert på tirsdag viser nemlig at kun en av 20 i England, Frankrike og Tyskland har et positivt inntrykk av Romney. Over 120 000 personer i Europa, Midt-Østen, Nord-Afrika, Pakistan og Kina har deltatt i undersøkelsen.

I en tale i Berlin i 2008 lovet Barack Obama å gjenreise landets gode rykte rundt om i verden. Fire år etter er europeernes inntrykk av Obama fortsatt godt, til tross for at fangeleiren Guantánamo fortsatt ikke er lagt ned, og at amerikanerne fortsatt er i Afghanistan.

En undersøkelse gjort for Washington Post viser at Obamas posisjon er styrket etter demokratenes landsmøte, men at løpet likevel er veldig tett. 49 prosent svarer de ville stemt på Obama hvis det var valg i dag, mens 48 prosent svarer at de ville stemt på Romney.

Mer populær i Pakistan Mens europeere flest håper Barack Obama blir sittende i det hvite hus, er situasjonen noe annerledes i Pakistan. Der svarte 13 prosent at en Romney-seier vil gjøre dem mer velvillig innstilt overfor USA, mens ni prosent svarte at det vil gi dem et mindre godt inntrykk av landet.

En av grunnene til at Romney er mer populær i Pakistan kan være Obama-administrasjonens droneangrep som har ført til sivile dødstall og et sinne mot USA.

I Midt-Østen og Nord-Afrika svarte kun åtte prosent at en eventuell seier til Romney vil kunne bedre deres oppfattelse av USA, noe som også kan handle mer om misnøye mot Obama-administrasjonen enn entusiasme for Romney.

Bommert i London Under en reise til London i sommer presterte Romney, kun få timer før sitt møte med den britiske statsministeren i Bowning Street, å kritisere planleggingen av OL i storbyen, noe som skapte sterke reaksjoner og store avisoverskrifter.

- Historiene om det private sikkerhetsfirmaet som ikke hadde nok folk og meldingene om en mulig streik blant tollerne er naturlig nok ikke oppløftende. Det er viktig at det er på plass for å få til et vellykket OL, sa han til NBC.

- Det viktigste er selvfølgelig utøverne. Det er det OL handler om. Nummer to er de frivillige, de vil ha fantastiske frivillige her. Men nummer tre er folket i Storbritannia. Vil de komme sammen og feire de olympiske øyeblikkene? Det er noe vi ikke kan få svar på før lekene har startet, fortsatte han

«For fransk» Hele 47 prosent av de britiske respondentene svarte at de med Romney som president vil få et mer negativt inntrykk av USA. I Tyskland og Frankrike var tallene henholdsvis 48 og 36 prosent. Kun 4 og 5 prosent svarte at Romney kan gi landet et bedre rykte.

Om europeernes syn på Romney og Obama kan ha noen innvirkning på valget i det hele tatt er lite trolig, skriver The Guardian, som påpeker at George W. Bush i 2004 kritiserte sin rival John Kerry for å være «for fransk» når det gjaldt smak og manerer.

Romney har så langt uttalt seg like om utenrikspolitiske spørsmål, noe Obamas kampanjeteam vet å utnytte. Under demokratenes landsmøte forrige uke gikk Obama hardt ut mot Romneys manglende erfaring med utenrikspolitikk i sin tale.

Romney selv nevnte ikke Afghanistan med et ord under republikanernes landsmøte i Florida, men valgte heller å fokusere på landets økonomiske problemer og høye arbeidsledighet.

FORTSATT TILLIT: President Barack Obama sammen med tidligere president Bill Clinton under demokratenes landsmøte forrige uke. Foto: Charles Dharapak / AP Photo
FORTSATT TILLIT: President Barack Obama sammen med tidligere president Bill Clinton under demokratenes landsmøte forrige uke. Foto: Charles Dharapak / AP Photo Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media