Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romney støttes, men ikke religionen hans

Bare 45 prosent av amerikanske velgere er komfortable med en mormoner som president.

 ROMNEYS DILEMMA:  Mitt Romney får støtte fra det amerikanske folket, men himmelmaktene han vender seg mot er slettes ikke alle amerikanere komfortable med. Foto: REUTERS/Brian Snyder
ROMNEYS DILEMMA: Mitt Romney får støtte fra det amerikanske folket, men himmelmaktene han vender seg mot er slettes ikke alle amerikanere komfortable med. Foto: REUTERS/Brian Snyder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mitt Romney har de siste månedene markert seg som favoritten til å bli Barack Obamas hovedutfordrer i presidentvalget neste år. Men den godt kjente politikeren har havnet i skyggen av sine mer fargerike partikolleger, kandidater med langt mindre støtte i folket.

Et av problemene hans er også at han er mormoner. Flere har pekt på at det kan skape problemer i en presidentvalgkamp, og en undersøkelse universitetet i Quinnipiac har gjennomført viser at det kan stemme.

17 prosent sier de vil være svært ukomfortable med en mormoner som president, mens 19 prosent synes det ville vært noe ukomfortabelt. Bare 35 prosent er helt komfortable med et slikt scenario, mens 25 prosent er noe komfortable med det.

Bare muslimer mer upopulære Faktisk er det bare én annen religion som er mer ukomfortabel for amerikanerne. En muslim ville 49 prosent ha vært svært eller noe ukomfortable med i presidentstolen. 21 prosent mener dette ville være helt greit, mens 17 prosent er tvilende, men på den komfortable siden.

Men religion er viktig for amerikanerne, så en ateist vil de iallfall ikke ha. 44 erklærer seg helt ukomfortable med utroende president, mens 16 er noe ukomfortable.

- Det virker som om det amerikanske folket - særlig demokrater - setter spørsmålstegn ved en mormoner i Det hvite hus, mer en de gjør med mange andre religioner, sier Peter A. Brown ved universitetet.

- Og de fleste ser heller ikke mange likheter mellom sin religion og mormonismen, legger han til.

Ville slått Obama Men Romney tar nok ikke sorgene på forskudd riktig ennå. Samme dag som denne undersøkelsen ble lagt ut, presenterte ABC og Washington Post en meningsmåling som må sies å være oppløftende for den respekterte politikeren.

Målingen viste at Romney ville seilet rett inn i Det hvite hus dersom den hadde vært et valg. 49 prosent av de spurte velgerne støtter republikaneren, mens bare 46 gir sin støtte til Obama.

Så langt har ikke entusiasmen for Romney vært særlig stor. Det kan skyldes flere ting - også andre ting enn religionen hans.

Analytikere har blant annet pekt på at Romney var så godt kjent, og at alle ventet at han ville stille. Dermed havnet han i skyggen av spekulasjonene om hvorvidt kandidater som Sarah Palin, Michelle Bachmann og Mike Huckabee (trakk seg) ville stille.

Romney har også prøvd seg tidligere, uten å klare å bli partiets kandidat.

 ROMNEYS TEMPEL:  Mormonertempelet i Salt Lake City bades i solnedgangen. Kirken Romney tilhører er fortsatt et mysterium for de aller fleste. Foto: (AP Photo/Douglas C. Pizac, File)
ROMNEYS TEMPEL: Mormonertempelet i Salt Lake City bades i solnedgangen. Kirken Romney tilhører er fortsatt et mysterium for de aller fleste. Foto: (AP Photo/Douglas C. Pizac, File) Vis mer