Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romney tar igjen Obama

Den republikanske kandidaten er for første gang mer populær enn presidenten, kun en måned unna valgdagen.

DEBATTVINNER: Flere mener Romney er bedre skikket til å løse landets problemer etter debatten 3. oktober. Foto: Jewel Samad / AFP Photo
DEBATTVINNER: Flere mener Romney er bedre skikket til å løse landets problemer etter debatten 3. oktober. Foto: Jewel Samad / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kun en snau måned unna valgdagen viser meningsmålingene for første gang at flere ville stemt på den republikanske kandidaten Mitt Romney enn president Barack Obama.

Undersøkelsen, som er gjennomført av Pew Research Center like etter den første presidentdebatten forrige uke, viser at Romney leder med fire prosentpoeng.

49 prosent av velgerne ville stemt på Romney hvis valgdagen var i dag, mens 45 prosent foretrekker Obama. Forrige undersøkelse av samme forskningssenter, utført for kun en måned siden, viste at Obama ledet med 8 prosentpoeng.

Årsaken til Obamas synkende popularitet er sannsynligvis å finne i presidentdebatten forrige uke. Ekspertene var enige om at Obama virket sliten og ufokusert, mens Romney raskt ble kåret til debattens vinner. Rundt 50 millioner mennesker fulgte debatten på TV, og mange av kommentarene ble raskt hete temaer i sosiale medier.

Lavere ledighet 60 prosent av velgerne mener Romney gjorde en bedre jobb enn Obama under debatten, og den republikanske kandidaten er nå bedre likt enn han var i september.

I motsetning til tidligere anses han nå som en mann med nye ideer, som er i bedre stand enn Obama til å redusere budsjettunderskuddet og få ned arbeidsledigheten.

Tallene fra Arbeidsdepartementet viser imidlertid en ledighet på 7,8 prosent. Det er første gang tallene er under åtte prosent i Obamas presidentperiode. Åtte-prosent grensa har vært en magisk grense for presidenten. Allikevel mener kun 20 prosent at Obama gjorde en bedre jobb enn Romney under debatten.

Hele 64 prosent av velgerne som så debatten vil beskrive den som informativ, mens 26 prosent sier den var mest forvirrende.

Sterk leder Romney tar også innpå den sittende presidenten når det gjelder gode personkarakteristikker. Flere anser han nå som en sterk leder og stiller nesten likt som Obama når det gjelder villighet til å samarbeide med det rivaliserende partiet.

SNART VALG: Kun en snau måned før valgdagen er Obamas rival Mitt Romney for første gang mer populær enn presidenten. Her er Obama sammen med kona Michelle og deres to døtre. Foto: Johannes Worsøe Berg
SNART VALG: Kun en snau måned før valgdagen er Obamas rival Mitt Romney for første gang mer populær enn presidenten. Her er Obama sammen med kona Michelle og deres to døtre. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

Obama er fortsatt den kandidaten velgerne mener er flinkest til å snakke med og til vanlige folk, og som tar konsekvente standpunkter.

Fortsatt gjenstår to debatter før valget, og den siste, som holdes 22. oktober, vil handle om utenrikspolitikk. Under en tale ved Virginia Military Institute mandag uttalte Romney at Obama ikke klarer å vise det globale lederskapet som trengs og forventes av resten av verden, spesielt viktige allierte som Israel.

Han ga Obamas politikk skylden for den siste tidens vold og protester i arabiske land og angrepet som tok livet av den amerikanske ambassadøren i Libya og tre andre amerikanere.

- Desverre har ikke denne presidentens politikk vært i nærheten av våre beste eksempler på lederskap og ingen steder er dette mer tydelig enn i Midt-Østen, sa Romney.

- Det er vårt ansvar og vår presidents ansvar å bruke USAs store makt til å forme historien, ikke å overlate vår skjebne til prisgitte hendelser.

TAR INNPÅ: Mitt Romney tar innpå Obama på meningsmålingene. Foto: Johannes Worsøe Berg
TAR INNPÅ: Mitt Romney tar innpå Obama på meningsmålingene. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer