Romney tar ledelsen på supertirsdagen

Mitt Romney tok en tidlig ledelse etter nominasjonsvalgene på supertirsdag med tre raske seiere.

KNUSENDE SEIER: I rask rekkefølge kunngjorde amerikanske TV-kanaler tirsdag kveld at Romney ville vinne Virginia, Vermont og sin egen hjemstat Massachusetts, den siste en knusende seier med nesten 70 prosent, ifølge valgdagsmålingen til CNN. Foto: AFP/JIM WATSON/SCANPIX
KNUSENDE SEIER: I rask rekkefølge kunngjorde amerikanske TV-kanaler tirsdag kveld at Romney ville vinne Virginia, Vermont og sin egen hjemstat Massachusetts, den siste en knusende seier med nesten 70 prosent, ifølge valgdagsmålingen til CNN. Foto: AFP/JIM WATSON/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rask rekkefølge kunngjorde amerikanske TV-kanaler tirsdag kveld at Romney ville vinne Virginia, Vermont og sin egen hjemstat Massachusetts, den siste en knusende seier med nesten 70 prosent, ifølge valgdagsmålingen til CNN.

Newt Gingrich vant som ventet en klar seier i sin egen hjemstat Georgia, en seier som var tvingende nødvendig om han skulle fortsette å være en relevant kandidat i Republikanernes nominasjonskamp.

Men han har ikke klart å vinne i to andre delstater i sør som han håpet han skulle gjøre det godt i, nemlig Oklahoma og Tennessee. Dem tok Rick Santorum med god margin.

Ikke avgjort I selve nøkkelstaten på supertirsdag, industristaten og vippestaten Ohio, er ingenting avgjort. Der kjemper Romney og Santorum en kamp på kniven om seieren.

Valgdagsmålingen ga Romney en statistisk ubetydelig ledelse med 40 mot 36 prosent, men etter hvert som opptellingen gikk sin gang, vekslet de to om ledelsen.

Etter at 25 prosent av stemmene var talt opp, ledet Santorum med 39 mot 36 prosent over Romney.

Romney håpet å vinne iallfall halvparten av de ti delstatene som avholder nominasjonsvalg på supertirsdag, slik at han kunne fjerne all tvil om at han er den som har best muligheter til å vinne over president Barack Obama til høsten.

Men resultatene tyder på at han heller ikke har greid å slå noen av de andre rivalene ut av konkurransen, heller ikke Ron Paul, som egentlig ikke er med for å vinne, men for å styrke sin egen liberalistiske gruppe og få nok delegater til å ha reell makt på partilandsmøtet i august.

Hard kamp om Ohio I løpet av den siste uka har han ved hjelp av millioner av dollar til TV-reklame tatt igjen ledelsen Santorum hadde over ham på meningsmålingene i Ohio.

I de siste dagene før valget tirsdag satset han alt på å tiltrekke seg velgere blant de mange konservative industriarbeiderne i staten.

Men valgdagsmålingene viser at det var Santorum som trakk til seg størst støtte blant dem som tjener mellom 30.000 og 100.000 dollar, mens Romney er på topp blant de rikeste. Hos dem som tjener under 30.000 lå de likt.

Det viser at milliardæren og rikmannssønnen Romney fortsatt sliter med å kommunisere med vanlige mennesker, mens Santorum har lettere for det, ikke minst fordi han kommer fra arbeiderklassebakgrunn selv, med en bestefar som var gruvearbeider.

I tillegg støttes Santorum av de mest religiøse og sosialkonservative velgerne, som det også fins en del av i Ohio.

Sliter i sørstatene Romney vil uten tvil ta seieren i Virginia til inntekt for at han er konkurransedyktig også i Sørstatene. Men der var han uten konkurranse fra Santorum og Gingrich som ikke fikk sine navn godkjent på stemmeseddelen.

At han endte langt bak Gingrich i Georgia og bak Santorum i Oklahoma og Tennessee, viser at han har store problemer med å slå igjennom i de religiøse og konservative Sørstatene, kanskje også fordi han er mormon.

Selv om Romney ikke skulle vinne Ohio, vil han likevel øke sin ledelse over de andre kandidatene i antall delegater, siden delegatene i alle statene fordeles forholdsmessig.

Og selv om Santorum ikke vinner Ohio, er både han og Gingrich fortsatt med og kjemper en seig kamp om hvem av de to som kan samle de konservative stemmene og prøve å frata Romney en sikker nominasjon. (NTB)