Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romneys comeback

Obamas valgkampsjef innrømmer nederlag etter presidentdebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet): Mitt Romney har slitt tungt med flere tabber og ligget etter på meningsmålingene. I nattas debatt i Denver mot president Barack Obama kan han ha blåst nytt liv i valgkampen med en solid innsats som ble hyllet av alle de store amerikanske mediene.

- Dersom Obama har to debatter til som dette, er han ferdig, sier den vanligvis svært Obama-vennlige MSNBC-profilen Chris Matthews etter debatten.

Innrømmer nederlag - Obama virket sjokkert over hvor godt Romney traff målet. Vi fikk se forskjellen mellom en lærer og en elev. Dette var en knock-out-seier for Romney, sier tidligere New York-ordfører og Romney-støttespiller, Rudy Giuliani, i spinrommet etter debatten.

De umiddelbare meningsmålingene viste også en soleklar Romney-seier. Målingen til CNBC viser at 51 prosent av de spurte mente Romney vant, mens bare 38 prosent mente Obama gjorde det. Ifølge CBS' måling mente 46 prosent at Romney vant, mens bare 22 prosent mente Obama gjorde det.

Obamas egne medarbeidere innrømmer også at han tapte.

- Mitt Romney vant absolutt debatten. Men han er ikke ærlig med det amerikanske folket, sier en av Obamas valgkampsjefer, Stephanie Cutter, til CNN.

Overkjørte moderatoren Allerede fra starten av gikk Romney aggressivt til angrep.

- Presidenten mener stort sett det samme som da han stilte til valg for fire år siden, at større offentlig sektor, bruke mer penger, skattlegge mer, regulere mer - hvis du vil ha et «dryppe-nedover-samfunn» - så vil det fungere. Det er ikke det riktige svaret for Amerika, startet Romney.

Samtidig virket Obama flere ganger både tafatt og synlig irritert. Romney forsøkte flere ganger å holde blikkontakt med Obama mens han snakket, mens presidenten ofte stirret ned.

- Dersom presidenten blir gjenvalgt vil det bety kronisk arbeidsledighet og at middelklassen fortsetter å havne i en skvis, avsluttet Romney debatten.

Før debatten ga den svært rutinerte moderatoren Jim Lehrer (78) publikum om å være fullstendig stille under debatten. Applaus og jubel skulle ikke forekomme. Underveis fikk han store problemer med å kontrollere de taletrengte politikerne og lot seg gang på gang overkjøre.

- Jeg lurte noen ganger på om vi i det hele tatt trengte en moderator fordi vi hadde Mitt Romney, sier Obamas medarbeider, Stephanie Cutter, til CNN.

Obama fikk også inn noen stikk mot Romney, men den republikanske presidentkandidaten virket svært godt forberedt. Da Obama angrep Romneys plan, som kan innebære skattekutt på 5000 milliarder, sammenliknet Romney presidenten med sine fem sønner.

- Jeg har fem gutter. Jeg er vant til folk som sier at noe som ikke er sant, men som fortsetter å si det med et håp om at jeg skal tro det, svarte Romney.

-Ikke mye nytt Romneys offensiv har blåst nytt liv i valgkampen. Dessuten ble debatten til tider svært teknisk og lite tilgjengelig.

- Jeg vet ikke om vi lærte så mye nytt, konstaterte CNNs rutinerte reporter, Candy Crowley, i studio etter debatten.

Hun skal holde den neste debatten mellom de to i New York om halvannen uke.