Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romneys store kveld

Presidentkandidaten hyllet av Clint Eastwood og forstyrret av demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TAMPA (Dagbladet): Jubelen sto i taket da Mitt Romney med sin tale avsluttet det republikanske landsmøtet i Tampa i Florida natt til fredag norsk tid mens 120 000 ballonger og konfetti dalte ned fra taket.

Millioner av amerikanske TV-seere fulgte talen. Eksperter vurderte det som hans viktigste politiske tale noensinne. Til øredøvende jubel kom han inn i salen og håndhilste på delegater.

- Jeg aksepterer nominasjonen som presidentkandidat for USA, sier Romney og smilte bredt.

Overmannet Like etter at han hadde begynt å tale, begynte et fåtall demonstranter å rope høylytt. De hadde klart å komme inn i salen til tross for voldsomme sikkerhetstiltak. Dagbladet og store deler av salen ble vitne til at vakter kom løpende til og overmannet dem før de ble ført ut.

Romney ble tydelig forstyrret av utropene, men fortsatte bare å tale, mens salen raskt overdøvet demonstrantene med taktfaste tilrop.

I talen tegner Romney et bilde av seg selv som en optimistisk leder, mens han beskriver Obama som en splittende president med verdier som er på kant med USAs verdier.

- Jeg skulle ønske president Obama hadde lyktes, for jeg ønsker at Amerika skal lykkes. Men løftene han ga, endte med skuffelse og splittelse, sier Romney.

BRÅK Demonstranter ble overmannet og ført ut av sikkerhetsvakter under Mitt Romneys tale. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
BRÅK Demonstranter ble overmannet og ført ut av sikkerhetsvakter under Mitt Romneys tale. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Flere ganger ble han avbrutt av jubel.

- Noe feil - Enhver familie i Amerika ønsket at dette skulle være en tid hvor de kunne komme seg litt på fote igjen, sette av litt mer penger til barnas utdanning, gjøre mer for sin eldre mor, som bor alene nå, eller gi litt mer til sin kirkes veldedige arbeid. En hver liten bedrift ønsket at dette skulle være deres beste år noensinne. Det var håpet og forandringen Amerika stemte for. I år dreier valget seg om et enkelt spørsmål: Dersom du følte den spenningen og håpet da du stemte for Barack Obama, burde du ikke føle det nå også når han er president Obama, sier Romney og legger til:

- Du vet det er noe galt med jobben han gjør som president når den beste følelsen du har hatt, var den dagen du stemte på ham.

Romney sliter tungt med å kapre kvinnelige velgere, og i talen forsøkte han å appellere til dem ved å nevne republikanske kvinnelige toppolitikere.

- Jeg skulle ønske min mor hadde vært her på landsmøtet og hørt ledere som guvernør Mary Fallin, guvernør Nikki Haley, guvernør Susana Martinez, senator Kelly Ayotte og tidligere utenriksminister Condoleezza Rice. Som guvernør i Massachusetts valgte jeg en kvinnelig viseguvernør, en kvinnelig stabsjef, halve delstatsregjeringen og de øverste lederne var kvinner, og i næringslivet ha jeg vært mentor og støttet flotte kvinnelige ledere som gikk videre til å drive store selskaper, sier Romney.

Hollywood-overraskelse Talen kom på slutten av en kveld hvor den ene etter den andre av republikanske topper som Jeb Bush og Newt Gingrich, tidligere medarbeidere fra investeringsselskapet Bain Capital og olympiske idrettsutøvere fra OL i Salt Lake City har vitnet om Romneys sterke karakter og erfaring fra næringslivet. En overraskelse kom også da den aldrende Hollywood- stjerna, Clint Eastwood entret scenen.

Mesteparten av Hollywood er beinharde Obama-tilhengere, men ikke «Clintern», som heller latterliggjorde alle løftene til presidenten til republikanernes store fornøyelse.  

- Du og jeg, vi eier dette landet. Politikerne er våre ansatte. Når noen ikke gjør jobben, må vi si dem opp, forklarte Eastwood før han fikk publikum med på sin klassiske «Dirty Harry»-strofe: -Go ahead! Make my day.

- Fantastisk morsomt Høyre-leder Erna Solberg kom noe forsinket til republikanernes landsmøte i dag. Hun erkjenner at dette er ganske annerledes enn et landsmøte i Høyre, som er mye mer et politisk verksted.

KJENDIS: Hollywood-veteran Clint Eastwood skapte høy stemning på republikanernes landsmøte. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
KJENDIS: Hollywood-veteran Clint Eastwood skapte høy stemning på republikanernes landsmøte. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Det er fantastisk morsomt å være her selv om dette mest er en TV-happening. Ved å være her får jeg møtt mange politikere fra andre land, og jeg blir briefet om ulike deler av amerikansk politikk, sier Solberg til Dagbladet.

Neste uke reiser hun videre til demokratenes landsmøte i Nord- Carolina.

- Hvilket av partiene har Høyre mest felles med politisk?
 
- Dette er veldig vanskelig å måle mot norsk politikk. I USA ville Norge bare vært blant de minste delstatene, og det er en helt annen måte å bygge velferdsstaten og tenke om samfunnet på. Husk at dette er et føderalt system og et land med 300 millione innbyggere, forklarer Solberg.

PÅ PLASS Høyreleder Erna Solberg fulgte med på det republikanske landsmøtet i går. Neste uke besøker hun demokratene. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
PÅ PLASS Høyreleder Erna Solberg fulgte med på det republikanske landsmøtet i går. Neste uke besøker hun demokratene. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media