Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romneys universitet hadde koffein-forbud

Om under tre uker kan en mormoner blir verdens mektigste mann.

PRESIDENTVALGKAMP: På Mitt Romneys gamle universitet er det ikke lov å nyte koffeinholdige drikker. Foto: Charles Dharapak / AP Photo
PRESIDENTVALGKAMP: På Mitt Romneys gamle universitet er det ikke lov å nyte koffeinholdige drikker. Foto: Charles Dharapak / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanerne går til valgurnene 6. november, og siste innspurt i presidentvalgkampen er allerede i gang.

Presidentkandidat Mitt Romney har fått mye oppmerksomhet i valgkampen fordi han er mormoner. Nylig dro CNN-reporter Richard Quest til Utah for å lage en reportasje om Bringham Young-universitetet, bedre kjent som «mormoner universitetet», hvor Romney ble uteksaminert i 1971.

Kaffefri sone Universitetet følger en streng tolkning av trosretningen og blant annet er koffein forbudt på universitetsområdet, noe Quest smertelig fikk erfare etter å selv ha bedt om en kopp kaffe.

Alle studentene har skrevet under på noe som heter «æreskoden», som blant annet krever at de skal være ærlige, trofaste, kyske, kjærlige og dydige.

Bibelske verdier Tidligere i presidentvalgkampen ble det pekt på at Romneys bakgrunn som mormoner kunne skape problemer for ham. Men den styrtrike republikaneren har også skaffet seg støttespillere hos den konservative velgerskaren i USA på grunn av sin religiøse bakgrunn.

I dag, for eksempel, oppfordret kjendispresten Billy Graham amerikanere til å «stemme på bibelske verdier» i en støtteerklæring til Romney. Graham er ifølge AFP en svært populær kjendispredikant som har blitt invitert til det Hvite hus av hver eneste amerikanske president siden Harry Truman.

Også Obama hadde et møte med presten tilbake i 2010.

Mer ekstrem enn Bush Obama og Romney har allerede møttes i to politiske debatter så langt i valgkampen, hvor meningsmålingene i etterkant pekte på at Romney vant første runde og Obama vant runde nummer to.

Obama uttalte under den siste debatten at Romney til tider er enda mer konservativ enn den svært upopulære republikanske presidenten George W. Bush.

STØTTER OBAMA: Obamas støttespillere holder opp en plakat hvor det står «Mormoner for Obama» etter at den amerikanske presidenten snakket til publikum under et valgmøte i Virginia 21 september i år. Foto: Saul Loeb / AFP Photo
STØTTER OBAMA: Obamas støttespillere holder opp en plakat hvor det står «Mormoner for Obama» etter at den amerikanske presidenten snakket til publikum under et valgmøte i Virginia 21 september i år. Foto: Saul Loeb / AFP Photo Vis mer

- På noen områder har han gått til mer ekstreme standpunkter når det kommer til sosiale spørsmål, sier Obama og refererer til Romneys motstand mot selvbestemt abort og forsøk på å begrense kvinners rett til prevensjonsmidler.

Den tredje og siste debatten før amerikanerne går til valgurnene finner sted mandag 22. oktober.

DEBATTERER: Mitt Romney og Barack Obama under presidentdebatten tirsdag denne uka. Den første debatten mellom de to ble holdt tidligere i måneden og tredje og siste debattrunde blir 22. oktober. Foto: Mike Segar / Reuters / AP Photo
DEBATTERER: Mitt Romney og Barack Obama under presidentdebatten tirsdag denne uka. Den første debatten mellom de to ble holdt tidligere i måneden og tredje og siste debattrunde blir 22. oktober. Foto: Mike Segar / Reuters / AP Photo Vis mer