16 ÅR GAMMEL SAK: To jenter på seks og sju år ble i 2000 voldtatt ved en lekeplass på Romsås i Oslo. Her etterforsker politiet saken. Tross 100 tips og det politiet kaller en intens etterforskning, fant de ingen gjerningsmann og saken ble henlagt samme år. Nå er den gjenåpnet. Foto:Arne V. Hoem/Dagbladet
16 ÅR GAMMEL SAK: To jenter på seks og sju år ble i 2000 voldtatt ved en lekeplass på Romsås i Oslo. Her etterforsker politiet saken. Tross 100 tips og det politiet kaller en intens etterforskning, fant de ingen gjerningsmann og saken ble henlagt samme år. Nå er den gjenåpnet. Foto:Arne V. Hoem/DagbladetVis mer

Romsås ble lammet av skrekk etter barnevoldtektene. I dag skal et av ofrene avhøres på nytt

Siktet mann etter DNA-funn i 16 år gammel voldtektssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En junidag i 2000 ble to jenter på seks og sju år voldtatt ved en lekeplass på Romsås, i en sak som sjokkerte og spredte frykt i lokalmiljøet.

De to ofrene for barnevoldtekt skal nå møte hos politiet igjen og snakke om overgrepene. Politiet siktet nemlig en norsk 41-åring i saken i går, etter et nytt DNA-treff.

Jentene var seks og sju år da det skjedde, men i dag og torsdag skal de avhøres på nytt.

Ved populær lekeplass

I 2000 beskrev politiet at de to venninnene lekte på en lekeplass ved Tiurleiken barnehage da gjerningsmannen dukket opp. Ifølge politiet så han på jentene en stund, mens de lekte, før han tok dem med inne i skogen.

Politiet beskrev det som skjedde i skogen som alvorlige overgrep, og meldte om voldtekt av begge de to barna.

De fikk inn over 100 tips, saumfarte området og ga ut to fantomtegninger av mannlige vitner. Men i november, fire måneder etter voldtektene, ble saken henlagt.

- Det å få et gjennombrudd i en så gammel og alvorlig sak, som skapte så mye frykt på Romsås og i byen for øvrig den gangen, det er svært tilfredsstillende. Ikke bare for politiet, men også for familien og befolkningen for øvrig, understreket Lid.

41-åringen stiller seg uforstående til siktelsen og har nå sittet i avhør.

- Vi har dommeravhørene fra den gangen når det gjelder selve hendelsen, men det er vesentlig å få avdekket hvordan det har gått med dem i disse årene opp mot vanlige krav om oppreisning og erstatning, sa Kari-Janne Lid, leder ved Avsnitt for seksuallovbrudd ved Oslo politidistrikt til Dagbladet i går.

Fikk DNA-treff

Den siktede 41-åringen avga DNA for en spritsmuglingssak i forrige uke, og politiet fikk treff på Romsås-voldtektene. Så ble mannen pågrepet og siktet for overgrepene.

Mannen er tidligere domfelt for flere mindre forhold, blant annet brudd på regnskapsloven for enkeltmannsforetaket sitt i 2013. Han har selv barn og familie, og politiet har derfor vært sparsomme med opplysninger.

- I 2006 ble han anmeldt for seksuell handling mot et barn, men saken ble henlagt på bevisets stilling, sa Lid til Dagbladet i går.

Før de rykket ut for å pågripe 41-åringen i går, ringte politiet de nå voksne jentene og fortalte om DNA-treffet.

- Den umiddelbare reaksjonen var lettelse, også har vi fått tilbakemelding utover dagen om at denne beskjeden har satt i gang ganske sterke følelsesmessige reaksjoner. Ikke bare for dem, men ikke minst for foreldrene, sa Lid.