SIKTET FOR SEKSUELLE OVERGREP I 2000: 41-åringen er siktet i saken fra 2000. I år var han med i NRK-programmet  «Norge Rundt». Foto til venstre: Arne Hoem / Dagbladet
SIKTET FOR SEKSUELLE OVERGREP I 2000: 41-åringen er siktet i saken fra 2000. I år var han med i NRK-programmet  «Norge Rundt». Foto til venstre: Arne Hoem / DagbladetVis mer

Romsås-siktede var med i «Norge Rundt»

Siktet for å ha voldtatt to barn i 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag siktet politiet en 41 år gammel mann bosatt på Romerike for grove seksuelle overgrep mot to jenter i 2000.

Foranledningen var at politiet fikk et DNA-treff som knytter siktede til overgrepene som skjedde nær Tiurleiken barnehage på Romsås i Oslo.

- DNA-matchen er 100 prosent sikker. Man stiller ikke spørsmål ved det. DNA-registeret og DNA-profiler regnes som sikkert, sa Kari-Janne Lid, leder ved Avsnitt for seksuallovbrudd, til Dagbladet, om treffet som ledet til pågripelsen.

Den overgripssiktede nekter straffskyld i saken.

På TV i år

41-åringen er blitt omtalt av pressen også før siktelsen, blant annet i et «Norge Rundt»-program tidligere i år.

Bakgrunnen for at han var med på NRK-programmet, var 41-åringens fritidsinteresser.

En mannlig bekjent av den overgrepssiktede 41-åringen beskriver ham som en «snill og omsorgsfull» mann. Den bekjente møtte 41-åringen i voksen alder.

- Han var en ålreit mann å være med. Jeg har bare positivt å si om ham, men samtidig har han jo hatt sitt å slite med.

Den bekjente forteller til Dagbladet at 41-åringen var åpen om at han var dømt i en spritsmuglersak i fjor.

- Ikke personen vi kjenner

Dommen kom etter at han i 2014 ble tatt med alkohol for rundt 20 000 svenske kroner på vei fra Tyskland og inn i Sverige.

Til sammen hadde han, ifølge dommen, 2 liter sterkvin, 18 liter vin, 116,72 liter øl og 148,35 liter sprit i lastebilen han kjørte.

Da denne dommen kom fram i media, begynte tankene å surre hos den bekjente og andre som kjente 41-åringen.

- Vi tenkte at det var en merkelig tilfeldighet, men bekreftet jo senere det vi var stygt redd for. Dette er ikke den personen vi kjenner, sier den bekjente til Dagbladet.

Tidligere domfelt

Mannen er også tidligere domfelt for flere mindre forhold, blant annet brudd på regnskapsloven for enkeltmannsforetaket sitt i 2013.

Ifølge politiet er 41-åringen for øyeblikket uten fast arbeid.

Han har selv barn og familie, og politiet har derfor vært sparsomme med opplysninger.

Mannen er nå overført på soning for spritsmuglerdommen. Politiet mener det ikke er grunnlag for å påberope brev- og besøksforbud, ettersom fengselsdommen ivaretar unndragelsesfaren.

Politiet har gjennomført ransakinger i 41-åringens bolig og på andre eiendommer. De har blant annet beslaglagt en datamaskin, og de vil nå gå gjennom innholdet på den.

Ofre avhørt på nytt

Jentene han er siktet for å ha voldtatt var seks og sju år tilbake i 2000. Saken er fullt gjenåpnet, og onsdag og torsdag ble de avhørt på nytt.

I 2000 beskrev politiet at de to venninnene lekte på en lekeplass ved Tiurleiken barnehage da gjerningsmannen dukket opp.

Ifølge politiet så han på jentene en stund, mens de lekte, før han tok dem med inn i skogen.

Politiet beskrev det som skjedde i skogen som alvorlige overgrep, og meldte om voldtekt av begge de to barna.

De fikk inn over hundre tips, saumfarte området og ga ut to fantomtegninger av gjerningsmannen.

Men i november, fire måneder etter voldtektene, ble saken henlagt.

Voldtektsanmeldt i 2006

På pressekonferansen mandag opplyste politiet at 41-åringen ble anmeldt for voldtekt i 2006, men at saken ble henlagt på bevisets stilling.

Ut over dette har ikke politiet grunnlag for å knytte ham til andre overgrepssaker nå.

- Vi vil snarest gå i gang med å se på denne saken når vi har fått originale opptak fra dommeravhør. Det vil vi gjøre nå i neste uke, sier Lid til Dagbladet.

- Vil dere prøve å få denne saken gjenopptatt?

- Kravene for å gjenoppta henlagte saker er veldig strenge. Det må faktisk foreligge nye bevis av betydning for at kravet er oppfylt. En ting er om vi ønsker det, en annen ting er om vi får medhold, sier Lid.

Hun forteller at nå i startfasen er det å ivareta de involverte partene den viktigste oppgaven for politiet, og at saken fra 2006 ikke har vært den mest prekære oppgaven.

- Men det kan bli en viktig del av den videre etterforskningen, sier Lid.