Romsonde har funnet organiske molekyler på komet

Landingssonden Philae, som i forrige uke landet på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, har funnet organiske molekyler på kometen, bekrefter forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hvilke molekyler som er funnet eller hvor komplekse disse er, er fortsatt uvisst, opplyser forsker Fred Goessmann til BBC.

Et instrument på Philae fanget opp de organiske molekylene mens den «snuste» i kometens atmosfære. En organisk forbindelse inneholder karbonatomer, som er grunnlaget for alt liv.

Nå skal forskere analysere funnene for å finne ut om de organiske molekylene som Philae har funnet, er enkle forbindelser som metan og metanol, eller mer komplekse forbindelser som aminosyrer.

Støv og is Aminosyrer er byggestener i proteiner, og proteiner er en type molekyler som finnes i alle levende organismer.

Andre analyser kan dessuten tyde på at store deler av kometens overflate er dekket av støv og is, skriver BBC. Foreløpige resultater fra et instrument på kometen tyder på at det er et 10 til 20 centimeter tykt støvlag på overflaten med vannholdig is under.

Den europeiske romorganisasjonen ESA, som står bak ekspedisjonen, hadde tirsdag kveld ikke bekreftet funnet på sine nettsider.

Sovnet i helgen Landingssonden Philae, som ble skutt opp med romsonden Rosetta for over ti år siden, landet onsdag forrige uke på kometen, 510 millioner kilometer ut i rommet. Den skulle ta bilder av kometens overflate og bore ned i den og ta prøver og analysere kometen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer