Romsonde på solsanking

Etter flere utsettelser ble endelig romsonden Genesis sendt av gårde til sola i dag. Der skal den finne nøkkelen til selve gåten rundt universets tilblivelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprinnelig skulle sonden være i farta 30. juli. Da ble avgang utsatt etter at man fant feil med styringssystemet. I dag var feilen rette opp og raketten med sonden ble avfyrt fra Cape Canaveral i Florida.

Saltkorn

Når Genesis om tre måneder omsider kommer fram til månen skal den samle ørsmå partikler fra solstormene som til enhver tid gjør livet uutholdelig på solens overflate, i tillegg til alle varmegradene. Den vanskelige innsamlingsprosessen vil ta hele to år. Da vil sondene ha hentet inn 10 til 20 mikrogram «solstoff». Det tilsvarer størrelsen på et par saltkorn.

Begynnelsen

Den armbåndsur-formede sonden er ikke oppkalt etter popgruppa til Phil Collins. Det bibelske navnet betyr «begynnelsen» og henspeiler snarere på oppdraget til sonden har fått. NASA-forskerne håper at materialet som blir samlet inn skal hjelpe dem med å belyse hvordan hele universet ble skapt.

- Den kjemiske sammensetningen av sola, og isotopene i den, er utgangsposisjonen for hvordan alle planetene er skapt, uttalte lederne for prosjektet, forskeren Don Burnett, til CNN i dag.

Ifølge Burnett skal sonden samle inn et atom av gangen. Derfor tar innsamlingsaksjonen tid.

I fallskjerm

NASA-forskerne er naturlig nok livredde for lasten når den kommer tilbake til jorda i september 2004. En kapsel med innholdet vil bli skutt ut av romsonden når den nærmer seg jorda. Deretter skytes en stor fallskjerm ut. I tillegg kommer to helikoptre til å fange opp kapselen før den treffer bakken for å gjøre landingen så myk som mulig.