Romsonde styrtet i ekstremfart over Australia

Se video av Hayabusas spektakulære ferd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter sju år, én asteroidelanding og en trøblete ferd på fire milliarder kilometer, hylte den japanske romsonden Hayabusa i dag med høy hastighet gjennom atmosfæren og lyste opp søraustralias Woomera Prohibited Area.

- Hayabusa er det første romoppdraget som har hatt fysisk kontakt med en asteroide og returnert til Jorda, sier NASAs Hayabusa-manager Tommy Thompson i en uttalelse.

Ildkule lyste opp Håpet er at en liten og lett beholder med prøver fra asteroiden 25143 Itokawa overlevde den flammende turen over det militære området i Australia. Sonden hadde en hastighet på småpene 12,2 kilometer per sekund da den først traff atmosfæren.

- Dette er den nest raskeste kapselnedstigningen i historien. Den ekstreme hastigheten fører til svært høy varmeutvikling, sier Peter Jenniskens ved NASAs Ames Research Center.

Den japanske romfartsorganisasjonen JAXA melder at kapselen er lokalisert etter et helikoptersøk, men foreløpig ikke plukket opp.

- Vitenskapelig seier Et australsk teammedlem, Trevor Ireland, sier asteroideprøver vil være «en stor vitenskapelig seier». Forskere kan lære mer ved å gå direkte til kilden enn å granske meteoritter som har falt på jorda, siden de forurenses av materialer her, sier han til AP.

Om oppdraget var vellykket, noe som ikke er bekreftet, er dette fjerde gang i historien at materie fra rommet blir hentet tilbake til Jorda. Dette inkluderer månesteiner fra Apollo-oppdragene, kometstøv fra Stardust og solpartikler fra Genesis-oppdraget.

Hayabusa ble skutt opp i mai 2003 og ankom asteroiden Itokawa - 300 millioner kilometer unna - i september 2005, hvorpå den utførte flere forsøk på å samle partikler. Sonden skulle etter planen bare innom overflaten i korte perioder, men kom i skade for å lande og tilbringe 30 minutter på asteroiden.

SNIFFER: Det er fortsatt ikke kjent om sonden faktisk greide å samle partikler fra asteroiden Itokawa. Foto: AFP PHOTO/Japan Aerospace Exploration Agency/SCANPIX
SNIFFER: Det er fortsatt ikke kjent om sonden faktisk greide å samle partikler fra asteroiden Itokawa. Foto: AFP PHOTO/Japan Aerospace Exploration Agency/SCANPIX Vis mer

Et prosjektil som skulle skytes inn i asteroiden for å virvle opp materie ble trolig ikke avfyrt som planlagt, men forskerne tror likevel at små mengder støv er blitt sikret, melder Spaceflightnow.com.

Delikat operasjon Det kan ta flere uker før vi vet om Hayabusas hasardiøse samlerferd var vellykket. Først må kapselen sendes til Japan og et laboratorium. Her skal den åpnes og sjekkes for langreist støv under kontrollerte forhold.

- Vi må være ytterst forsiktige mens vi gjør dette; det tar tid å studere prøvene siden de trolig er svært små partikler, sier prosjektmanager Junichiro Kawaguchi ifølge Spaceflightnow.com.

Hayabusas ferd ble i overkant spennende, og mange var pessimistiske om det i hele tatt var realistisk å tro at den ville returnere til jorda. Den gikk glipp av den første landingsmuligheten i 2007.

FEIRET: Medlemmer av Hayabusa-teamet feiret da sonden omsider kom tilbake til Jorden, sju år etter at den først forlot kloden. Etter en rekke tekniske problemer trodde mange at sonden var tapt. Foto: AP Photo/Isao Kuno/SCANPIX
FEIRET: Medlemmer av Hayabusa-teamet feiret da sonden omsider kom tilbake til Jorden, sju år etter at den først forlot kloden. Etter en rekke tekniske problemer trodde mange at sonden var tapt. Foto: AP Photo/Isao Kuno/SCANPIX Vis mer

- Romfartøyet ble rammet av en stor drivstofflekkasje, feil i to tredjedeler av kontrollsystemet, tap av tre av fire ionemotorer og problemer med hovedbatteriet, skriver Spaceflightnow.com.

ITOKAWA: Om Hayabusa lyktes i samle asteroideprøver, kan det gi ny innsikt og kunnskap om dannelsen av solsystemet. Foto: AP/JAXA/SCANPIX
ITOKAWA: Om Hayabusa lyktes i samle asteroideprøver, kan det gi ny innsikt og kunnskap om dannelsen av solsystemet. Foto: AP/JAXA/SCANPIX Vis mer