Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romsonden fungerer - men landet i en skråning

Landet på komet for å finne partikler fra solsystemets dannelse.

VELLYKKET: Sonden Philae landet onsdag på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Romsonden står i en bratt bakke, men den har sendt sine første bilder fra kometen. Foto: Reuters / NTB scanpix
VELLYKKET: Sonden Philae landet onsdag på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Romsonden står i en bratt bakke, men den har sendt sine første bilder fra kometen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romsonden Philae, som landet på en komet onsdag, har trolig landet i en skråning. Sonden skal likevel være operativ.

- Philae fungerer bra. Batteriet fungerer og leverer strøm, opplyser Philippe Gaudon i den franske romfartsorganisasjonen CNES.

Han legger til det ut ifra bildene ser ut som at sonden befinner seg i en bratt skråning.

Sonden skulle fortøyes med harpuner som ble skutt inn i kometen, men i timene etter den historiske landingen var forskerne fra Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) usikre på om sonden satt godt nok fast.

Informasjon fra romsonden torsdag tyder på at den måtte lande tre ganger før den fikk skikkelig feste.

FEIRING: Ingeniører feirer kometlandingen i ESAs kontrollrom i Darmstadt. Foto: Ralph Orlowski / Reuters / NTB scanpix
FEIRING: Ingeniører feirer kometlandingen i ESAs kontrollrom i Darmstadt. Foto: Ralph Orlowski / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Harpunene man fryktet ikke fungerte, ble testet i Stavanger for 21 år siden.

- Dette er veldig kjipt, for det var jo det nærmeste vi kom en teknologi som vi var med på, sa administrerende direktør Brage W. Johansen i Zaptec - som i dag blant annet leverer teknologi til NASA - til NRK da det var usikkert om harpunene ble skutt ut som de skulle.

Målet med ferden er å undersøke kometens støv og is for å finne partikler fra solsystemets dannelse. Forskerne håper den vil være i drift i minst en uke. Går alt som det skal, kan den imidlertid fungere i månedsvis.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media