Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romsonden har landet på kometen

- Dette er et stort skritt for menneskeheten.

LANDET:  Bildet viser en modell av landingssonden Philae, som like etter klokka fem ble bekreftet å ha landet trygt på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Foto: AFP PHOTO / REMY GABALDA / NTB Scanpix
LANDET: Bildet viser en modell av landingssonden Philae, som like etter klokka fem ble bekreftet å ha landet trygt på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Foto: AFP PHOTO / REMY GABALDA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble i dag skrevet romhistorie da Philae landet på kometen med det kronglete navnet 67P/Churyumov-Gerasimenko, som ligger 510 millioner kilometer fra Jorda. Landingen ble bekreftet like etter klokka 17.

- Dette er et stort skritt for menneskeheten, sa Jean-Jacques Dordain, ESAs generaldirektør, rett etter at landingen var et faktum.

- Jeg sier det jeg pleier å si etter hver suksess: Det største problemet med suksess er at det ser lett ut. Når man legger sammen alle som har bidratt til dette, så vet man at det ikke kommer av seg selv. Det er resultat av hardt arbeid og ekspertise, sa han videre.

 Det var mye spenning knyttet til landingen, og det ble særlig nervepirrende av tekniske problemer med landingssonden Philae som skapte hodebry for forskerne.

Problemer Bare timer før Philae skulle sendes av gårde fra moderfartøyet Rosetta ble det oppdaget en feil på motoren som skulle hjelpe den å holde sonden på plass på kometoverflaten.

Uten hjelp av motoren måtte Philae lene seg på festemekanismene om bord for å klamre seg til overflaten. Sonden har to festeharpuner og skruer i landingsføttene som skal holde den på plass. Forskerne bestemte seg likevel for å gjennomføre landingen.

- Vi er der og Philae snakker til oss. Det første han fortalte oss var harpunene har blitt avfyrt og at landingsutstyret er trukket inn, så vi er der, den har gjort jobben, vi er på kometen, sa landingssjef Stephan Ulamec rett etter landingen.

Vekket til live I januar i år ble romsonden Rosetta vekket til live for å begynne på sitt siste oppdrag, etter å ha ligget i dvale i to år.


Romsonden har gjennomgått en ti års ferd som en sprettball mellom asteroider og planeter i det indre solsystemet. I august nådde den endelig sitt mål, nemlig å komme inn i banen til kometen.

Sonden har fulgt kometen siden, og i dag nådde den hovedmålet for ferden.

Kometer er romobjekter på evig vandring blant planetene, og som kan inneholde støv og is fra den kosmiske urtåken som galaksene ble dannet av. Philae skal bruke sine instrumenter for å finne ut mer om dem.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling