Romsonden har landet på kometen

- Dette er et stort skritt for menneskeheten.

LANDET:  Bildet viser en modell av landingssonden Philae, som like etter klokka fem ble bekreftet å ha landet trygt på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Foto: AFP PHOTO / REMY GABALDA / NTB Scanpix
LANDET: Bildet viser en modell av landingssonden Philae, som like etter klokka fem ble bekreftet å ha landet trygt på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Foto: AFP PHOTO / REMY GABALDA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det ble i dag skrevet romhistorie da Philae landet på kometen med det kronglete navnet 67P/Churyumov-Gerasimenko, som ligger 510 millioner kilometer fra Jorda. Landingen ble bekreftet like etter klokka 17.

- Dette er et stort skritt for menneskeheten, sa Jean-Jacques Dordain, ESAs generaldirektør, rett etter at landingen var et faktum.

- Jeg sier det jeg pleier å si etter hver suksess: Det største problemet med suksess er at det ser lett ut. Når man legger sammen alle som har bidratt til dette, så vet man at det ikke kommer av seg selv. Det er resultat av hardt arbeid og ekspertise, sa han videre.

 Det var mye spenning knyttet til landingen, og det ble særlig nervepirrende av tekniske problemer med landingssonden Philae som skapte hodebry for forskerne.

Problemer Bare timer før Philae skulle sendes av gårde fra moderfartøyet Rosetta ble det oppdaget en feil på motoren som skulle hjelpe den å holde sonden på plass på kometoverflaten.

Uten hjelp av motoren måtte Philae lene seg på festemekanismene om bord for å klamre seg til overflaten. Sonden har to festeharpuner og skruer i landingsføttene som skal holde den på plass. Forskerne bestemte seg likevel for å gjennomføre landingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer