TRØBBEL:  I helga mistet NASA kontakt med romsonden «New Horizons», som 14. juli etter planen skal passere Pluto. Nå jobber de på spreng for å vekke sonden igjen før den viktige forbipasseringen. Bildet er en illustrasjon fra NASA som viser hvordan det trolig vil se ut da «New Horizons» passerer Pluto. AFP Photo / NASA / NTB Scanpix
TRØBBEL: I helga mistet NASA kontakt med romsonden «New Horizons», som 14. juli etter planen skal passere Pluto. Nå jobber de på spreng for å vekke sonden igjen før den viktige forbipasseringen. Bildet er en illustrasjon fra NASA som viser hvordan det trolig vil se ut da «New Horizons» passerer Pluto. AFP Photo / NASA / NTB ScanpixVis mer

Romsonden «New Horizons» i trøbbel bare dager før den når Pluto

NASA mistet kontakt med sonden i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14. juli passerer romsonden «New Horizons» dvergplaneten Pluto. Men sonden, som reiser med en hastighet på 49.700 kilometer i timen, har hatt problemer i helga.

Det melder det amerikanske romfartsbyrået NASA på sine egne hjemmesider.

Mistet kontakten For på lørdag ble kontakten mellom sonden og bakkemannskapene i NASA, plutselig brutt. 81 minutter senere, hadde kontakten blitt gjenopprettet igjen. I mellomtiden hadde sonden satt seg i såkalt sikker modus.

Ifølge seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter, er sikker modus noe de fleste ubemannede romsonder er programmert til å sette seg i hvis de oppdager at noe er galt.

- Dette innebærer blant annet at alle vitenskapelige observasjoner og de fleste andre gjøremål avbrytes mens romfartøyet venter på nærmere instruksjoner fra bakken, sier Brekke.

Kan fly forgjeves forbi Siden lørdag har NASAs ingeniører hatt noen nervepirrende timer på jobben. Hvis NASA ikke klarer å vekke til live sonden igjen, kan den i verste fall fly forbi Pluto uten å kunne utføre vitenskapelige observasjoner av dvergplaneten Pluto.

Det var en av de viktigste årsakene til at sonden ble skutt opp i verdensrommet for over ni år siden, den 16. januar 2006.

Mandag melder imidlertid NASA på sine egne hjemmesider at ingeniører har funnet feilen, uten å spesifisere hva den besto i, eller hvordan feilen oppsto.

Skal forsøke å vekke sonden Etter planen skal de vekke sonden til live igjen tirsdag. Klarer de ikke det, har de fremdeles noen dager igjen på seg til å forsøke å løse problemet, men ikke like mye tid som antall dager skulle tilsi, forklarer Brekke.

- For «New Horizons» er ikke dette noen liten sak, sier Brekke.

Sonden er nå nemlig 4,47 milliarder kilometer fra jorden. Det er over 12 000 ganger avstanden mellom jorda og månen. På grunn av den store avstanden mellom jorda og sonden, bruker radiosignalene nesten ni timer på å nå sonden og tilbake igjen.

- En slik forsinkelse betyr en mer langtekkelig prosess for å få kontroll på sonden enn det som er vanlig i tilsvarende situasjoner.

12 500 km unna Alle observasjoner av Pluto og dvergplanetens måner, må foretas i løpet av bare noen timer, da sonden er på sitt nærmeste, om lag 12 500 kilomter fra Pluto.

Dataene sonden samler, skal lagres om bord sonden, og lastes ned til jorda i løpet av noen måneder etter passeringen, ifølge Brekke.

I vår sendte «New Horizons» de første fargebildene noen sinne tatt av dvergplaneten Pluto og de omkringliggende månene. Siden april, har sonden kommet stadig nærmere, og sendt flere og bedre bilder av Pluto.

Mistet planet-status Pluto mistet sin status som fullverdig planet i 2006, altså det samme året romsonden ble skutt opp.

Forskerne i NASA mener likevel informasjon om Pluto, som nå blir kalt en dvergplanet, og om rommet rundt, vil gi dem ny spennende kunnskap om solsystemet vårt, og solsystemene utenfor.

Det var dr. Michael Brown og kolleger ved California Institute of Technology som var direkte årsak til at Pluto ikke skulle få smykke seg med tittelen planet lenger.

Dagbladet møtte ham i 2012, og fortalte at han fremdeles fikk sinte telefoner og e-poster av Pluto-tilhengere som spør han hvorfor Pluto ikke lenger er en planet.

- Jeg tror det er de samme sjetteklassingene som ble opprørt i 2006, som nå er blitt voksne. De ringer alltid på fredager eller lørdager, og det er alltid lyden av fest i bakgrunnen, sa Brown til Dagbladet da.

 - IKKE NOEN LITEN SAK:  Seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, er blant de mange som er spente på om NASA får romsonden i orden igjen, før den passerer Pluto. Foto: Tore Meek / Scanpix
- IKKE NOEN LITEN SAK: Seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, er blant de mange som er spente på om NASA får romsonden i orden igjen, før den passerer Pluto. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer