PÅ VEI NED: Disse bildene er tatt fra den europeiske romsonden Rosetta før den krasjlandet på den islagte kometen. Foto: ESA/AP
PÅ VEI NED: Disse bildene er tatt fra den europeiske romsonden Rosetta før den krasjlandet på den islagte kometen. Foto: ESA/APVis mer

Stjernesmell for romsonde

Romsonden Rosetta har krasjlandet på is-komet

Slutten for sondens tolv år lange reise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den europeiske romsonden Rosetta krasjlandet fredag ettermiddag på den isdekte kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Dette var slutten på sondens tolv år lange reise gjennom vårt solsystem.

Krasjlandingen var ikke noe uhell, men en planlagt handling. Jubelen sto i taket hos European Space Agency (ESA) da de siste signalene fra Rosetta kom.

Rosetta aktiverte framdriftsmotorene i 208 sekunder sent torsdag kveld og innledet dermed den 14 timer lange krasjlandingen i et 19 kilometer langt fritt fall. Sonden traff kometens overflate i det som omtales som menneskelig ganghastighet. De siste signalene fra Rosetta nådde fram til vår planet cirka klokken 13.20. Da var det gått rundt 40 minutter siden sonden endte i isgraven.

ESA skjøt i mars 2004 opp Rosetta sammen med landingsroboten Philae for å innhente informasjon om sammensetningen av kometer. Dette er av stor interesse for forskere som forsøker å avdekke stadig flere detaljer om vårt solsystems opprinnelse. (NTB)