TRUES AV ROMSØPPEL: Den internasjonale romstasjonen ISS, her fotografert fra Discovery, er i alarmberedskap etter at rester av en kinesisk satellitt er på vei. Foto: NASA/Reuters/Scanpix
TRUES AV ROMSØPPEL: Den internasjonale romstasjonen ISS, her fotografert fra Discovery, er i alarmberedskap etter at rester av en kinesisk satellitt er på vei. Foto: NASA/Reuters/ScanpixVis mer

Romsøppel på vei mot ISS

- Har en ekstremt uberegnelig omløpsbane, opplyser NASA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De tre astronautene om bord på ISS er advart om at et stykke romsøppel vil havne innenfor romstasjonens omløpsbane rundt klokka 22.20, norsk tid. NASA har foreløpig ikke fått beregnet omløpsbanen helt presist, og beredskapsnivået er derfor på det høyeste, «rødt», noe som betyr at en kollisjon ikke kan utelukkes.

- Omløpsbanen til skrotet er ekstremt uberegnelig, sier NASAs talsperson Josh Byerly til nyhetsbyrået AP.

NASA opplyser at det ikke er tid til å foreta en unnamanøver. ISS er omsluttet av en enorm sikkerhetssone på 25 x 25 x 0,75 km. Alt som havner innenfor denne imaginære boksen kan føre til at nødtiltak iverksettes.

Romsøppelet er fra en kinesisk satelitt som ble destruert med et missil under en våpentest i 2007. Biten, omlag 15 kvadratcentimeter stor, reiser i en hastighet på flere kilometer per sekund og kan - dersom den skulle ramme - potensielt føre til katastrofale skader og dekompresjon ved en kollisjon, avhengig av hvor den skulle treffe.

Ved ordre fra bakkekontrollen i Houston kan mannskapet om bord ISS kommanderes inn i stasjonens livbåt, en Sojuz-kapsel som kan bringe dem tilbake tilbake til jorda i en krisesituasjon. Dette må skje minst 10 minutter før det estimerte tidspunktet for en eventuell treff, og astronautene må forbli inne i den russiskbygde kapselen i minst 15 minutter etterpå.

De tre om bord, Dmitry Kondratyev, Catherine Coleman og Paolo Nespoli, fikk beskjed om faren tidligere i dag, et par timer etter at ekspertene på Jorda la merke til vrakrestene.

Romsøppel er et økende og alvorlig problem i omløpsbanen rundt jorda, og for øyeblikket er rundt 12 500 større biter av gamle satelitter og annet skrot kjent. Dette er imidlertid bare de bitene som er store nok til å kunne oppdages og spores.

Det er estimert at det finnes over 600 000 gjenstander med en diameter på over én cm, som kan føre til alvorlige skader på romfartøy, og flere titalls millioner som er nede på partikkelnivå og i stand til å «sandblåse» vegger.

Allerede forrige fredag måtte ISS flytte seg ut av veien på grunn av et stykke romskrot. Sist ISS-mannskapet måtte flytte seg inn i livbåtkapselen var i 2009. Fragmenter fra den destruerte kinesiske satelitten truet også ISS i fjor sommer.

NASAs eksperter håper dagens trussel vil passere et par kilometer fra romstasjonen.

Dagbladet.no kommer med mer.