Romstasjonen fikset - «Atlantis» tilbake

Romferja «Atlantis» er tilbake på jorda etter å ha fikset den internasjonale romstasjonen. Stasjonen skal bemannes i november i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NASA fryktet at sterke sidevinder ville ødelegge landingen, men vinden løyet nok til at romkontrollen kunne gi kaptein James Halsell Jr. og mannskapet hans klarsignal til å lande i natt, amerikansk tid.

«Atlantis» har vært 11 dager i rommet, og har blant annet reparert elektrisitetsforsyninga. Mannskapet har også stanset romstasjonens gradvise flukt mot jorda. Den befant seg for nærme jordkloden og ble trukket stadig lengre inn i atmosfæren. Nå er stasjonen riktig plassert for å ta imot den siste modulen, «Zarya», som blir produsert i Russland.

«Zarya» inneholder blant annet oppholdsrommene for mannskapet på romstasjonen. Denne modulen er nå to år forsinket. «Zarya» skal etter planen skytes opp fra Baikonur-kosmodromen i midten av juli.

Forberedelser

Etter ti hektiske dager i rommet sa astronautene at de gjerne ville ha en ekstra dag med mindre aktivitet.

- Siden jeg forbereder meg mentalt på å tilbringe seks måneder her oppe synes jeg at det ville vært bra med en ekstra dag, sier Susan Helms som skal bo i den internasjonale romstasjonen sammen med blant andre James Voss.

- Etter å ha vært her i omtrent ei uke virker det som om dette er et sted jeg kan bo i fem og en halv måned, sier Voss.

Blant materialet mannskapet tok med til romstasjonen var ei tredemølle, søppelposer, boksåpnere, sysaker, notatblokker og Engelsk-Russiske og Russisk-Engelske ordbøker.

LANDING: Her lander romferja «Atlantis» i natt amerikansk tid.