Romstasjonen reparert

Styrings- og oksygensystemet var i fare etter datakrasj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det har de siste dagene vært krisestemning rundt Den internasjonale romstasjonens (ISS\') skjebne, etter at en datakrasj truet med å sette stasjonens styrings- og oksygensystem ut av spill.

Bypassoperasjon

Men nå ser det ut til at krisa er over - for denne gang. Russiske kosmonauter om bord på ISS har nemlig lyktes med å koble seg forbi en strømbryter, slik at to av tre datamaskiner nå er i gang etter en omstart. Maskinene skal dog holdes under nøye oppsikt de nærmeste timene, melder CNNs nettutgave.

Hadde ikke kosmonautene fått orden på problemet, ville nødløsninger ha måttet bli tatt i bruk for å kunne opprettholde bemanningen på stasjonen; blant tiltakene som ble vurdert, var å frakte nye datamaskiner opp til ISS.

Nasa understreker at mannskapet på stasjonen aldri var i livsfare.

Å holde riktig posisjon er helt essensielt for ISS, siden solcellepanelene må stå i riktig vinkel til sola, og fordi stasjonen må være i stand til å foreta unnvikelsesmanøvrer for å unngå store objekter i rommet.

Lang rekke problemer

De siste dagenes datatrøbbel er sist i ei lang rekke problemer for den halvferdige romstasjonen med en prislapp på 100 milliarder dollar (ca. 610 milliarder kroner). Tidligere har russisk oksygen- og styreutstyr sviktet, og et besøkende team fra romferja «Atlantis» har nylig blant annet reparert en rift i varmeskjoldet på ferja etter et uhell som trolig skjedde under oppskytning.

DEMONTERER SOLCELLEPANEL: Patrick Forrester arbeider med å demontere et av ISS\' solcellepaneler. Foto: NASA/EPA/SCANPIX
DEMONTERER SOLCELLEPANEL: Patrick Forrester arbeider med å demontere et av ISS\' solcellepaneler. Foto: NASA/EPA/SCANPIX Vis mer

Flere og flere skeptikere setter spørsmålstegn ved vitsen med romstasjonen, som de ser på som en etterlevning fra samarbeidsiveren etter den kalde krigen som ikke bidrar med noe av vesentlig vitenskapelig verdi.

På den annen side spiller ISS en sentral rolle i president George W. Bushs planer om å lande mennesker på månen og Mars de kommende tiåra; etter planen skal stasjonen ferdigstilles innen tre år.

REPARERER RIFT: På dette bildet, tatt med kamera som sitter i astronaut Danny Olivas\' hjelm i går, reparerer han en rift i romferja «Atlantis»\' varmeskjold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer