Romstasjonens hjerne skutt ut i morges

I dag klokka 06.56 ble hjernen og innkvarteringsenheten til den internasjonale romstasjonen skutt opp fra Kasakhstan, etter to års forsinkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utskytingen var vellykket, sa en talsmann for romsenteret i Bajkonur i Kasakhstan ifølge NTB-AFP. Proton-raketten med den 19 tonn tunge Zvezda-modulen som nyttelast ble skutt opp klokken 06.56 norsk tid. Rundt ti minutter senere ble modulen satt i bane rundt jorda. Norge har et lite bidrag til romstasjonen, foreløpig i form av en program som simulerer hvordan stasjonen ter seg i rommet. Svenske Christer Fuglesang venter håper å besøke romstasjonen om et par år.

Forsinkelsene med Zvezda-modulen, som ble skutt opp klokka 6.56 i dag tidlig norsk stid, har vakt bekymring i amerikanske romfartskretser.

Nasa har beskyldt Russland for å kaste bort tida på Mir i stedet for å ferdigstille Zvezda.

To år forsinket

Modulen var ferdig i fjor sommer, men oppskytingen ble utsatt etter at to Proton-raketter krasjet. Hittil har romstasjonen brukt den russiske modulen Zarya som hovedenhet. Zvezda skal overta som hjerne for romstasjonen når de to enhetene koples sammen 26. juli.

Det er den europeiske romfartsorganisasjonen ESA som har bygget datasystemet som skal fungere som romstasjonens hjerne.

Romstasjonen er et internasjonalt prosjekt, der USA står for rundt tre fjerdedeler av budsjettet. Men også Russland, Japan, Canada, Brasil og ti europeiske land deltar i prosjektet. Canada skal levere en robotarm og Japan en laboratoriemodul til stasjonen.

- Vi håper romstasjonen kan skaffe grunnleggende kunnskap om vekstbetingelser for planter og dyr i vektløs tilstand. Dessuten kan stasjonen brukes til å observere jorda og universet, sier informasjonssjef Per Torbo ved Norsk Romsenter.

Sikter mot Mars

Den svenske astronauten Christer Fuglesang mener stasjonen vil skaffe nok kunnskap til å iverksette et bemannet romferd til Mars.

- Det skal eksperimenteres og høstes nødvendige erfaringer for å kunne foreta en romferd til planeten Mars om 10-15 år, sa Fuglesang da han var på norgesbesøk for to år siden.

Han håpet å få være med en romferge til stasjonen i år, men forsinkelsene med Zvezda-modulen gjør at han nok må belage seg på enda noen års venting.

Backup

Dersom den automatiske oppkoplingen mellom Zvezda og romstasjonen mislykkes, står to russiske kosmonauter klare til å skytes opp i en Soyuz-rakett for å kople sammen modulene manuelt.

Amerikaneren Willam Shepherd og de russiske kosmonautene Yuri Gidzenko og Sergei Krikalev blir de første beboerne av romstasjonen. Etter planen skal de skytes opp i et russisk Soyuz-romskip i slutten av oktober og oppholde seg i stasjonen i omlag fire måneder. De skal hentes hjem i en romferge, og Soyuz-skipet blir igjen som livbåt.

Zvezda og bæreraketten skytes opp fra Baikonur-området i Kasakhstan, verdens eldste utskytingområde som fortsatt er i bruk.

Det har kostet rundt 2,75 milliarder kroner å bygge Zvezda, skriver Nettavisen.

Se Nasas simulering av oppkoplingen mellom Zvezda og romstasjonen.

Eksterne lenker:

Den internasjonale romstasjonen

Den europeiske romfartsorganisasjonen

FORSINKET: Modulen var ferdig i fjor sommer, men oppskytingen ble utsatt etter at to Proton-raketter krasjet.
STARTKLAR: Romstasjonen er et internasjonal prosjekt, der USA står for rundt tre fjerdedeler av budsjettet.