Rømte etter ferjeulykke

Minst ti mennesker er drept og mange er skadd etter at en passasjerferje kjørte rett inn i brygga på Staten Island i New York. Styrmannen rømte fra ulykken, og ble funnet hjemme mens han prøvde å begå selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Var du vitne til ulykken? Send oss en epost Ferja «Andrew J. Barberi», som går i skytteltrafikk mellom Staten Island og Manhattan, braste rett inn i brygga på havneterminalen St. George i går kveld. Ti mennesker er bekreftet omkommet, mens 42 er sendt til sykehus med skader. Flere skal være lemlestet.

Ulykken skjedde da ferja var på vei inn mot Staten Island.

Flere passasjerer sier at farten var usedvanlig høy, at den ikke kom inn mot kaia fra den vanlige vinkelen og at den aldri satte ned farten. Kapteinen skal ha lagt merke til at ferja var ute av kurs, og skal ha ropt til styrmannen. Deretter prøvde kapteinen å få kontroll over båten, men da var det allerede for seint.

Ferja bommet på terminalen den egentlig skulle legge til ved, og traff en vedlikeholdsterminal med full kraft. Øyenvitner sier at de hørte en skrikende lyd da ferja ble flerret opp, før det kom et stort smell.

Skroget ble flerret opp som en hermetikkboks på babord side, og flere mennesker ble kastet i det 17 grader kalde vannet. Flere av disse behandles på sykehus for nedkjøling.

Løp for livet

Redningsmannskap og passasjerer sier at synet som møtte dem om bord var ubeskrivelig, og at mange var fastklemt i vrakrester.

- Jeg så en kvinne uten bein i midten av båten. Hun skrek. Har du noen gang sett noe slikt, sier passasjer Frank Corchado (29).

- Mange har bruddskader og kuttskader. Noen av passasjerene fikk kappet av både armer og bein, sier talskvinne Maria Lamberti ved brannvesenet i New York.

Advokat Robert Carroll måtte løpe for livet da skroget ble flerret opp.

- Båtveggen ble skjøvet mot meg, og siden på båten forsvant, sier Carroll.

- Folk gikk i bakken overalt rundt meg. Jeg måtte bare løpe. Vrakrestene fortsatte å komme mot meg. Hvis du ikke løp, var du død, sier han.

Rømte

Både CNN, Associated Press og New York Times melder at styrmannen stakk fra ulykkesstedet umiddelbart etter kollisjonen. Det er kommet meldinger om at han trolig hadde sovnet, men en av mannskaper som var på broen da ulykken skjedde, sier at styrmannen bannet, skrudde av motoren og løp.

Han skal ha rømt så raskt at han ikke fikk med seg nøklene til hjemmet sitt på Staten Island, og måtte bryte seg inn.

Der skal han ha barrikadert seg på baderommet og kuttet pulsårene før han skjøt seg to ganger i magen.

En ikke identifisert person skal ha ringt nødnummeret en time etter ferjeulykka, og styrmannen ble fraktet i ambulanse til universitetssykehuset på Staten Island. Der ligger også minst ti av de skadde passasjerene.

Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til ulykken. Det ble målt vindkast opp mot 64 kilometer i timen. Mannskapet blir avhørt så raskt som mulig, og det er tatt rutinemessig blodprøve av styrmannen og resten av menneskene som jobbet på ferja.

- Folk som bare skulle hjem fra jobben, ble brått revet fra oss. Vi ber for familiene til de drepte og for de skadde, sier New Yorks borgermester, Michael R. Bloomberg.

Populær tjeneste

Det går fem ferjer i skytteltrafikk mellom Whitehall Terminal på Manhattan og St. George-terminalen på Staten Island. De har avgang hver halvtime gjennom hele døgnet og hvert kvarter i rushtida. De gjennomfører til sammen 104 turer i døgnet. Ferjene, som drives av myndighetene i New York, er gratis å reise med.

Rundt 70 000 mennesker benytter seg av tilbudet hver dag.

«Andrew J. Barberi» er 310 fot, og har en kapasitet på 6000 passasjerer. Det er vanligvis rundt 1500 passasjerer om bord på turene, som tar 25 minutter. Gjennomsnittshastigheten er 29 kilometer i timen.

New York-ferjene er rammet av flere ulykker tidligere, men det er lenge siden det er skjedd noe så alvorlig som i natt. Ferjetrafikken begynte i 1817, og den verste ulykken skjedde i 1871 da en fyrkjele eksploderte. 104 mennesker omkom i ulykken.

I 1986 gikk en mann til angrep på passasjerene med sverd. To ble drept og ni ble skadd, før mannen ble pågrepet. I 1997 falt en bil i vannet mens ferja skulle legge til ved Staten Island. Sjåføren kom fra det med lettere skader.

Kilder: AP, New York Times, CNN, Reuters

ØDELAGT: Passasjerene måtte flykte da vrakrestene ble kastet rundt inne på ferja.
FLERRET OPP: Vitner sier at ferja ble flerret opp som en hermetikkboks.
TOTALVRAK: Det ligger vrakrester overalt inne i båten. Flere mennesker var fastklemt.
BRYGGA: Kollisjonen var så kraftig at en stor del av kaia ble borte.
ULYKKESSTEDET: Redningsmannskap strømmet til brygga. Synet som møtte dem var ubeskrivelig.