Peter Madsen:

Rømte fengselet - hoppet inn i varebil

Tirsdag rømte livstidsdømte Peter Madsen fra fengselet.

TATT: Danske Peter Madsen skal ha forsøkt å rømme fra fengselet, hvor han soner en livstidsdom for drapet på Kim Wall. Foto: Byrd/ Steven Knap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag formiddag meldte flere danske medier at Peter Madsen, som er dømt for det brutale drapet på journalisten Kim Wall, har rømt fra fengselet i Albertslund.

Det har blitt tatt flere bilder hvor Madsen tilsynelatende sitter inntil en hekk utenfor fengselet. Nå opplyser politiet at Madsen siktes for fluktforsøk.

Formannen for fengselsforbundet i Danmark, Bo Yde Sørensen, bekrefter at Madsen tok den kvinnelige fengselspsykologen som gissel under flukten. Han skal ha brukt den ansatte som skjold til å true personalet til å åpne porten, skriver danske B.T.

– Våpenet var livaktig, så fengselsbetjentene i porten turte ikke ta noen sjanser i forhold til gisselet, som de vurderte at var i livsfare, og valgte derfor å slippe ham ut av porten. Det er en avgjørelse jeg støtter. Vi skal ikke risikere at noen blir drept og så må vi finne vedkommende etterpå, sier han.

Drapsdømte Madsen lykkes dermed med å komme seg ut fra fengselet. Like etterpå, rundt klokka 10 tirsdag formiddag, slår fengselet alarm.

Ingen i fengselet har kommet fysisk til skade, men institusjonssjef for fengselet, Hanne Høegh Rasmussen, understreker at det har vært en psykisk belastning for de ansatte som har vært involvert.

BOMBETRUSSEL: Madsen truet med å ha på seg ei bombe. Politiet rykket derfor ut med store styrker, inkludert bombegruppa. Foto: presse-fotos.dk
BOMBETRUSSEL: Madsen truet med å ha på seg ei bombe. Politiet rykket derfor ut med store styrker, inkludert bombegruppa. Foto: presse-fotos.dk Vis mer

På flukt i fem minutter

Under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag forklarer politiinspektør Mogens Lauridsen at Madsen var på flukt i fem minutter.

- Klokka 10.21 får vi en anmeldelse om at han har flyktet. Vi sender alt mannskap til området, og klokka 10.26 lykkes det en av våres patruljer å anholde ham.

Madsen skal ha oppholdt seg omkring 400-500 meter fra Herstedvester fengsel, hvor han soner sin livstidsdom, da politiet omringet ham.

På pressekonferansen forklarte Lauridsen at Madsen ble pågrepet idet han hoppet inn i en hvit varebil.

Hvem sjåføren er, eller hva som vil skje med vedkommende, ønsker imidlertid ikke politiet å uttale seg om på nåværende tidspunkt. Men Lauridsen bekrefter at han ikke snakker dansk, og at det dermed har oppstått språklige utfordringer i forbindelse med avhøret.

På spørsmål om hvorvidt Madsen har fått hjelp fra andre, svarer han:

- Vi har ikke mistanke om at han har fått hjelp, men det er selvsagt noe vi undersøker.

Bombetrussel

Det ble igangsatt en stor politiaksjon i forbindelse med fluktforsøket. Under pågripelsen blir politiet oppmerksomme på det som ligner på en pistol. Danske medier meldte også at Madsen skal ha truet med at han var iført ei bombe. Politiet var derfor til stede med både bombegrupper og spesialstyrker.

BOMBEBELTE: En talsmann fra politiet sier at Madsen hadde på seg noe som lignet et bombebelte under fluktforsøket. Video: Ritzau Vis mer

Politiet opplyste klokka 13 at aksjonen ble avsluttet, og at den pågrepne ble kjørt vekk fra stedet. Lauridsen forteller at årsaken til at Madsen ble sittende lenge i gresset, er at politiet måtte undersøke hvorvidt han var iført ei bombe.

- Peter Madsen hadde på seg noe som liknet et bombebelte da politiet omringet han. Vi sikret ham med håndjern og så undersøkte vi hvorvidt det var snakk om et bombebelte eller ikke, sier han.

Verken ekspertene eller sprengstoffhundene fant tegn til eksplosiver.

Madsen skal tidligere ha vært isolert grunnet mistanke om fluktplaner. Verken politiet eller fengselet kan på nåværende tidspunkt forklare hvordan en slik flukt kan skje, men fengselet understreker at de vil se på sine sikkerhetsrutiner.

Brutalt drap

Det var i 2017 at den svenske journalisten Kim Wall ble invitert til Madsens ubåt for å gjøre en reportasje om ham. Wall kom imidlertid aldri tilbake fra denne turen, og ble seinere funnet partert på havbunnen.

Under rettssaken nektet Madsen for drapet, men anket likevel ikke skyldspørsmålet. I september i år innrømmer imidlertid Madse drapet på Wall for første gang. Det skjer i TV-programmet «De hemmelige oppdagelser med Peter Madsen», som er laget av Discovery Networks Danmark for strømmetjenesten Dplay.

Madsen ble i 2018 dømt til livstid. Ifølge danske DR blir livstidsdømte fanger vanligvis løslatt etter å ha sonet mellom 16 og 17 år.

Det er foreløpig uklart hva som skjer videre med den drapsdømte. Politiet opplyser om at han er i varetekt og vil avhøres i nærmeste framtid. Landsformann i Kriminalforsorgen i Danmark, John Hatting, tror ikke Madsen vil overføres tilbake til Herstedsvester fengsel med det første.

- Min umiddelbare vurdering er at det vil ta lang tid, altså flere år, hvis det i det hele tatt skjer, sier han til BT.

Ingen kommentar

Madsens advokat, Betina Hald Engmark, kjente ikke til saken da hun ble kontaktet av B.T. Dagbladet har også forsøkt å få en kommentar fra Engmark, uten hell.

Dagbladet har vært i kontakt med Madsens kone, Jenny Curpen, som ikke ønsker å kommentere hendelsen.

Foreløpig har heller ikke familien til Kim Wall uttalt seg om hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer